Umorni od demantovanja Prištine

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Maj.2015, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Umorni od demantovanja Prištine"

Kancelarija za KiM Vlade Srbije demantovala je informacije kosovskih vlasti da je dogovorena izgradnja trajnih graničnih prelaza.

Takođe, u saopštenju se navodi da nije dogovoreno ni otvaranje dva nova granična prelaza, uz napomenu da će prelazi i dalje biti statusno neutralni.

"Umorni od konstantnog demantovanja prištinske interpretacije dogovorenog posle skoro svakog sastanka u Briselu tokom celog pregovaračkog procesa Beograda i Prištine, moramo i ovog puta >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << odgovorno i precizno da informišemo javnost i naglasimo da na jučerašnjem sastanku nije dogovorena nikakva 'izgradnja šest trajnih graničnih prelaza', ni 'otvaranje dva nova granična prelaza', kako u svom današnjem saopštenju naglašava prištinska strana, niti se termin 'granični prelaz' ikada pominjao tokom celog pregovaračkog procesa Beograda i Prištine u Briselu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su na jučerašnjem sastanku Beograda i Prištine u Briselu, u okviru tehničkog dijaloga o integrisanom upravljanju prelazima, pojašnjeni i usaglašeni tehnički detalji za otvaranje dva administrativna prelaza, "Rajetići/Izvor" i "Svirce", što je dogovoreno na sastanku premijera 21. aprila u Briselu.

Beogradska i prištinska delegacija usaglasile su, na zahtev Beograda, i uspostavljanje carinskih punktova na graničnom prelazu "Mutivode", zbog dosadašnjeg nepostojanja carinskih službenika ni na jednom prelazu od "Merdara" do "Končulja", što je u mnogome usporavalo i poskupljivalo promet robe, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je na sastanku potvrđeno da "sa našim parnerima iz EU nastavljamo sa radom na ranije dogovorenom projektu proširenja postojećih administrativnih prelaza, u smislu izgradnje dodatnih saobraćajnih traka, parking mesta i sličnih tehničkih unapređenja, što će omogućiti brži protok ljudi i roba između centralne Srbije i KiM".

"Takođe, istina je da su precizirani detalji za otvaranje dva nova administrativna prelaza, čije su otvaranje već dogovorili premijeri na aprilskom sastanku u Brisela. Otvaranje prelaza "Rajetići/Izvor" (na putu Novi Pazar - Kosovska Mitrovica, preko Zvečana) zahtev je beogradske strane, a prelaza "Svirce" (na putu Medveđa - Kamenica) prištinske, u cilju povećanja i pojednostavljenja slobode kretanja", navela je Kancelarija za KiM.

Nepobina istina je i da svi administrativni prelazi ostaju potpuno isti kao do sada - statusno neutralni, bez ikakvih obeležja, zastava ili rampi, navodi se u saopštenju.

"Još jednom naglašavamo značaj odgovornog informisanja javnosti o dijalogu Beograda i Prištine i podsećamo da poruke koje upućuju učesnici dijaloga mogu doprineti normalizaciji ili je otežati. Ali pozivamo i posrednike u razgovorima, da obezbede punu transparetnost procesa i odgovornost svih strana za interpretaciju i implementaciju dogovorenog", navela je Kancelarija za KiM.

U beogradskoj delegaciji na jučerašnjem sastanku u Briselu, koju je predvodio oficir za vezu pri Misiji EU u Prištini i pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Dejan Pavićević, pored predstavnika Kancelarije za Kosovo i Metohiju, učestvovali su i predstavnici Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa institucijama u Prištini, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane, Uprave carina i Republičkog geodetskog zavoda.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Kancelarija za KiM: Prelazi ostaju statusno neutralni

Izvor: RTS, 22.Maj.2015

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije negira informacije kosovskih vlasti da je na sastanku u Briselu dogovorena izgradnja "šest trajnih graničnih prelaza" i "otvaranje dva nova granična prelaza". . Iz Kancelarije...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.