Ugašen profil protiv Kosova u Unesku na Instagramu

Izvor: B92, 05.Nov.2015, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugašen profil protiv Kosova u Unesku na Instagramu

Profil na Instagramu „Ne članstvu Kosova u Unesku“ Studentske kancelarije u Kosovskoj Mitrovici ugašen je zbog „uznemirujućeg sadržaja“.

„Rečeno nam je da postavljamo slike koje su uznemirujuće, a mi smo samo postavili istinu - paljenje srpskih crkava i manastira, svetinja, uništavanje spomenika, grobnica i tako dalje“, rekao je jedan od studenata koji su vodili stranicu Nemanja Biševac.

U kampanji "Ne članstvu Kosova u Unesku" za nedelju dana prikupljeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je 130.000 potpisa onlajn peticije na društvenim mrežama.

Biševac je rekao da im je cilj da prikupe 200.000 potpisa do 9. novembra, kada se očekuje glasanje o predlogu za članstvo Kosova u Unesku na Generalnoj konferenciji te organizacije

„Trudimo se na svim društvenim mrežama da aktiviramo ljude da potpšiu peticiju“, kaže Biševac.

Onlajn peticija, deljenje slika i video-materijala po društvenim mrežama je samo deo aktivnosti u sklopu studentske borbe protiv prijema Kosova u Unesko, pa su tako studenti iz ove kancelarije preduzeli i konkretnije korake - uspostavljanje kontakata sa medijima i zvaničnicima delegacija Uneska, njihovim ambasadama u Srbiji i BiH, kojima su slali pismo i svedočanstava o stradanju srpske kulturne baštine na KiM.

On je rekao da odgovore još nisu dobili, ali da su na primer neki mediji u Keniji preneli vest o akciji studenata protiv prijem Kosova u Unesko, jer su se, sem ambasadama, studenti obraćali i medijima u državama koje će glasati na Generalnoj konferenciji Uneska.

„Mi smo prvo odredili zemlje koje će glasati, koje imaju i koje nemaju pravo glasa. Došli smo do neke određene cifre od 150 država članica koje će glasati i onda smo rešili da zemljama koje će glasati pošaljemo mejlove i pisma njihovim ambasadama u Srbiji i BiH. Prikupljamo fotografije, šaljemo pisma, prevodimo na sve strane jezike i šaljemo što putem mejlova, što putem pošte“, kaže Biševac.

Biševac je napomenuo da studentsku kampanju pomažu i Srbi koji trenutno žive van Srbije i Republike Srpske, pa su tako donaciju od preko 500 evra iskoristili za promovisanje akcije na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, a kampanju šire i u saradnji sa stranicom „Studenti za istinu“ na Fejsbuku.

Studentska kancelarija koja vodi kampanju "Ne članstvu Kosova u Unesko" u Kosovskoj Mitrovici počela je da radi 29.oktobra.

Kancelariju vode studenti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, a pridružili su im se i studenti univerziteta u centralnoj Srbiji, u Crnoj Gori i Republici Srpskoj.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Cenzura na delu: Evo zašto su na Kosovu Srbima ugasili jedan Instagram profil

Izvor: Vesti-online.com, 05.Nov.2015

Instagram profil "Ne članstvu Kosova u Unesku" Studentske kancelarije u Kosovskoj Mitrovici ugašen je zbog "uznemirijućeg sadržaja"...- Rečeno nam je da postavljamo slike koje su uznemirujuće, a mi smo samo postavili istinu - paljenje srpskih crkava i manastira, svetinja, uništavanje spomenika,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.