Turska i Kosovo predvode region po rastu BDP

Izvor: Southeast European Times, 16.Okt.2013, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska i Kosovo predvode region po rastu BDP

Hrvatska, Grčka i Kipar i dalje beleže pad BDP-a, pokazuju podaci MMF-a. U drugim vestima iz biznisa EU prihvatila ponudu Aegean Airlinesa za kupovinu konkurentske aviokompanije Olimpik Er.

16/10/2013

Turska će biti zemlja sa najvećim rastom BDP-a u regionu u 2013. godini, tvrdi se u izveštaju MMF-a "World Economic Outlook 2013.", sa očekivanim ekonomskim rastom od 3,8 odsto. U regionu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Kosovo bi trebalo da zabeleži rast od 2,64 odsto, a sledeMakedonija sa 2,2 odsto, Rumunija iSrbija sa 2 odsto, Albanija sa 1,7 odsto, Crna Gora sa 1,5 odsto iBugarska iBosna i Hercegovina (BiH) porašće za 0,5 odsto. Izveštaj predviđa da će u Hrvatskoj BDP pasti za 0,6 odsto, Grčkoj za 4,2 odsto i na Kipru 8,7 odsto.

***

Srpska vlada je obelodanila niz mera štednje kako bi smanjila javni dug i izbegla bankrot. Predviđa se uvođenje „solidarnih poreza“ od 10 do 25 odsto na plate u javnom sektoru veće od 520 evra mesečno, povećanje PDV-a na hranu i osnovne životne namirnice sa 8 odsto na 10 odsto, povećanje starosne granice za odlazak žena u penziju sa 60 na 63 godine i ukidanje državnih subvencijama gubitaškim preduzećima.

***

Hrvatska kompanija Kumal gradiće fabriku za proizvodnju izoloacionih materijala u tehnološkoj i industrijskoj razvojnoj zoni u Štipu, u Makedoniji. Ulaganje od sedam miliona evra trebalo bi da stvori 50 direktnih i 100 indirektnih radnih mesta. Gradnja bi trebalo da počne u proleće 2014.

***

Evropska Unija prihvatila je ponudu grčkog avioprevoznika Aegean Airlines za preuzimanje konkurentske firme Olympic Air, najpoznatije grčke aviokompanije. Transakcija vredna 72 miliona evra je drugi pokušaj preuzimanja gubitaške aviokompanije.

***

Najnoviji modeli Ajfona 5s i 5c naći će se u prodaji i Bugarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj iRumuniji od 25. oktobra. Ljubitelji Eplovog pametnog telefona uAlbaniji, Makedoniji, Crnoj Gori iTurskoj moći će da kupe nove modele nedelju dana posle 1. novembra.

***

Grčka medijska kompanija Antena Grup planira da doda još pet kablovskih kanala svojim postojećim operacijama u Srbiji u narednih 12 meseci. Antena je kupila svoju prvu televiziju u Srbiji, Prvu srpsku televiziju, u to vreme poznatiju kao Fox televizija, 2009. godine.

***

TurskaiGrčka trebalo bi da poprave svoje odnose, posebno u pogledu saradnje u turizmu na istočnom Mediteranu, izjavio je turski ministar za EU Egemen Bagis. On je ujedno istakao potencijal u domenima kao što su energetika, bezbednost i ekonomska dinamika.

***

Bugarska iHrvatska bi trebalo da preduzmu dodatne mere za podsticanje privrede i institucija da sarađuju na svim nivoima, dogovorili su predsednici dveju zemalja Rozen Plevnelijev i Ivo Josipović na sastanku u Sofiji. Oni su otvorili ekonomski forum na kome će se razgovarati o mogućnostima za jačanje ekonomske saradnje.

(Razni izvori -- 9.10.2013-15.10.2013.)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.