Tukli su me kosovski specijalci

Izvor: B92, 09.Jan.2013, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tukli su me kosovski specijalci

Priština/Kosovska Mitrovica -- Pripadnici Kosovske policije tokom pritvora tukli i vređali desetoricu Srba koje su priveli na Božić, 7. januara u Gračanici. Jedan u Beogradu na lečenju.

Ranije su mediji javili da je pretučen jedan od privedenih Srba i u zgradi suda u Prištini gde je bio na saslušanju.

Darko Vlasaj, jedan od desetorice uhapšenih Srba koji su zadržani u Gračanici na Božić, optužio je danas pripadnike specijalne jedinice Policije Kosova (ROSU) da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su ga brutalno pretukli u prištinskom sudu.

Darko Vlasaj (30) iz Leposavića smešten je na urološkom odeljenju kosovskomitrovačke bolnice.

"Ono što se meni desilo i ono što smo mi doživeli u Sudu u Prištini je strašno. Tukli su nas bez povoda, a šta bi se tek desilo da smo kojim slučajem nešto pogrešno uradili", rekao je Vlasaj novinarima dok su ga lekari pripremali za operaciju.

On ima teške povrede u predelu perineuma.

"Mene su tukli dok sam bio u toaletu, govorili su mi da to rade da ja nikada ne bih imao decu. Stavili su mi lisice na ruke, raširili noge i nemilosrdno udarali. Bilo ih je dvojica, terali su me da se umivam kako bih osvežio lice i zapretili da nikome ne smem da kažem da su me tukli", rekao je Vlasaj.

"Kada sam došao kod drugova uspeo sam da im kažem da niko ne pomišlja da ide u toalet jer će proći kao ja", dodao je.

On je zbog težine povreda stomaka večeras prevezen na lečenje u Beograd.

Lekarska pomoć ukazana mu je u Kosovskoj Mitrovici gde je danas obavljena i dijagnostika. Načelnik Urološkog odeljenja Dejan Denović rekao je novinarima da povrede nanete Vlasaju mogu imati dalekosežne posledice, ali je njegovo opšte stanje stabilno.

Predstavnici Euleksa sastali su se danas sa Srbima privedenim posle Božićne liturgije u manastiru Gračanica i objasnili im proces podnošenja žalbi Policijskom inspektoratu Kosova, nakon čega će one biti prosledjene nadležnim organima, izjavio je portparol Euleks-a Bljerim Krasnići.

"Ukoliko postoje bilo kakve pritužbe, uz saglasnost tih lica, informacije dobijene ovim putem će biti podeljene sa odgovarajućim nadležnim licima", rekao je Krasnići.

On je ranije danas novinarima rekao da je pacijent primljen sa "povredama zadobijenim udarcem nogom i da mu je povređena mokraćna cev".

"Pacijent je otežano mokrio i u mokraći je bilo krvi. Zato je morao da bude stacionarno zbrinut, jer su takve povrede ozbiljne i spadaju u

grupu teških telesnih povreda s dalekosežnim posledicama", rekao je Denović.

Zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić zatražio je da budu kažnjeni odgovorni za prebijanje Srba uhapšenih u Gračanici.

Pantić je u pismu zatražio od komandanta Kfora, šefa misije Euleksa i direktora UNMIK u Prištini da "posete i lično se uvere da je jedan od desetorice Srba, uhapšenih na Božić u Gračanici, u teškom stanju dovezen u kosovskomitrovačku bolnicu".

U pismu se zahteva da se odgovorni za "ničim izazvano brutalno premlaćivanje srpske omladine, disciplinski gone i udalje sa posla".

"U slučaju vašeg nepostupanja, smatraćemo da ste se stavili na stranu nepravde, to jest da direktno podržavate prekomernu upotrebu sile i brutalnost pripadnika KPS, sve u cilju zastrašivanja i proterivanja preostalog srpskog stanovništva sa Kosova i Metohije", naveo je Pantić.

Jedan od privedenih mladića, Branko Milojević, rekao je danas da su ih sve tukli u zgradi policije i suda, ali i tokom transporta.

"Prolazili smo kroz špalir u zgradi policije. Bili smo vezani i svi su nas tukli. Zatim mi je troje njih stavilo pojas oko vrata i pokušavali su da me dave. Onda me je jedan pitao odakle sam, a kada sam odgovorio on me je pitao da li je to u Republici Kosovo. Pošto nisam hteo da odgovorim nastavili su da me biju, iako sam bio vezan", kazao je Milojević.

Kako je rekao, policajci su ga tukli pendrekom, baterijskom lampom i kundakom od puške po celom telu.

"To što su hteli da čuju od nas - da zivimo u Republici Kosovo, nisu čuli, onda su nam puštali ratne pesme, a vozač je na sred ulice podigao ručnu, zaustavio vozilo, izvadio pištolj, naslonio mi na koleno i tražio da kažem da živim u Republici Kosovo. U sudu su me tukli dok sam sedeo i tražili da spustimo glavu jer smo paravojna formacija i četnici", naveo je Milojević.

"Sinoć, kada smo pušteni, isterani smo na ulicu u Prištini. Bili smo u strahu, bojali smo se za život, ali smo zaustavili dva taksi vozila prebacili se do Gračanice", rekao je Milojević.

KiM radio javlja da su dvojica od pretučenih Srba, sa težim povredama, odmah zbrinuta u Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici. Jedan je zadržan, dok je drugi na lični zahtev pušten na kućno lečenje.

Prema njihovim tvrdnjama, dok su se nalazili u pritvorskoj jedinici u Prištini pripadnici Policije Kosova su ih nekoliko puta brutalno tukli i verbalno maltretirali. Zbog ovakvog brutalnog ponašanja pripadnika Kosovske policije, oni su se EULEKS-u žalili na torturu i nečovečno ponašanje u pritvoru, javlja KiM radio.

Desetorica Srba su kasno sinoć oslobođena, a potom su noć proveli u manastiru Gračanica. Jedan od njih Darko V. je sa težim povredamo prebačen u Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici.

Advokat Dejan A. Vasić u izjavi KIM radiju je potvrdio da je u prekršajnom sudu u Prištini okončano ročište i da će presuda u ovom slučaju biti doneta u petak 11. januara.

"Očekujem da će protiv njih biti obustavljen prekršajni postupak", rekao je Vasić.

Kosovska policija privela je za Božić grupu mladića koji su sa direktorom Kancelarije za Kosovo Aleksandrom Vulinom krenuli na božićnu liturgiju u manastir u Gračanici.

Oni su iz Gračanice bili prebačeni u pritvor u Prištini gde su saslušani. Saslušanje kod istražnog sudije u utorak u Prištini trajalo je do 16 sati, nakon čega su mladići kasno sinoć pušteni na slobodu.

Predstavnici opštine Leposavić osudili su ponašanje specijalne kosovske policije ROSU, koja je tukla Srbe privedene na Božić, ocenili ga kao vandalsko i poručili da je sada jasno zašto se Srbi na severu Kosova odupiru kosovskim institucijama.

"Ovo što se dogodilo ne liči na suživot, to je vandalizam. Ne možemo da verujemo da su se oni koji predstavljaju takozvane kosovske institucije i takozvanu kosovsku državu tako ponašali", rekao je predsednik opštine Leposavić Dragiša Vasić.

On je na konferenciji za novinare u Leposaviću izjavio da su privedeni mladići samo hteli da obidju svetilište na Božić, "a zaradili su telesne i duhovne povrede".

Član Opštinskog veća Leposavića Bojan Jakovljević rekao je da su srpski mladići koji su privedeni na Božić brutalno prebijeni tokom ispitivanja u Prištini i to u zgradi suda.

"Neshvatljivo je da specijalna jedinica kosovske policije ROSU tuče ljude u zgradi suda naočigled onih koji žele da se taj prostor zove Republika Kosovo", rekao je Jakovljević i dodao da će se nakon ovog incidenta Srbi sa severa još žešće boriti protiv kosovskih institucija.

On tvrdi da su desetoricu mladića prijavili policiji Srbi koji rade u kosovskim institucijama, zbog čega se zapitao:"Znači li to da ako je neko radnik opštine ne sme da ode na bogosluženje u Gračanicu?".

Prema njegovim rečima najteže povredjeni Darko Vlasai je dete iz mešovitog braka i kosovski policajci, dodao je, naročito su prema njemu bili brutalni.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Srbin pretučen u sudu posle saslušanja

Izvor: Mondo, 09.Jan.2013

Srbin, koji je bio među 10 uhapšenih za Božić u Gračanici, pretučen je u Prištini, nakon čega je sa teškim povredama zbrinut u bolnici u Kosovskoj Mitrovici...On je pretučen u zgradi suda u Prištini gde je bio na saslušanju...Načelnik Urološkog odeljenja u bolnici u Kosovskoj Mitrovici...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.