Tri meseca posle izbora konstituisan kosovski parlament

Izvor: VOA, 07.Sep.2017, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri meseca posle izbora konstituisan kosovski parlament

Predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji izabran je danas ponovo za predsednika Skupštine Kosova. Poslanici su izabrali i pet potpredsednika čime je posle skoro tri meseca od održavanja parlamentarnih izbora konstitusan parlament. Za dva dana biće kako je najavljeno izabrana i nova Vlada Kosova. Za izbor Kadrija Veseljija za predsednika kosovskog parlamenta glasalo je 62 poslanika dok je protiv bilo 52. Izboru Veseljija proteklih mesec dana protivili su se poslanici Pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova, koji su danas uoči Veseljijevog obraćanja poslanicima napustili skupštinsku salu.  Veselji koji je i u prošlom mandatu obavljao funkciju predsednika parlamenta pozvao je poslanike na jedinstvo i rešavanje kako je kazao državnih pitanja kao što su - demarkacija sa Crnom Gorom, dijalog sa Srbijom, ekonomski razvoj, Oružane snage Kosova i reforma zdravstvenog i obrazovnog sistema. "Političke razlike ne mogu da opravdaju blokadu države. Izabrani smo da rešimo probleme građana, a ne da ih još više stvaramo. Skupštinu Kosova treba da pretvorimo u mesto saradnje", rekao je Veselji. Poslanici su danas izabrali i pet potpredsednika Skupštine. Iz redova albanske zajednice izabrani su Džavit Haljiti iz Demokratske partije Kosova, Kujtim Šalja iz Demokratskog saveza Kosova i Aida Derguti iz pokreta Samoopredeljenje. Iz redova manjinskih zajednica za potpredsednike su izabrani Slavko Simić i Mufera Šinik. Konstituisanje Skupštine je nakon dužeg vremena omogućila Alijansa za novo Kosovo Bedžeta Pacolija koja je raskinula koaliciju sa Demokratskim savezom Kosova i postigla dogovor o učešću u Vladi sa takozvanom PAN koalicijom. Jedan od četiri poslanika partije Bedžeta Pacolija, Korab Sejdiu podneo je danas uoči sednice ostavku sa mesta potpredsednika te partije i napustio stranku najavivši da će glasati i protiv izbora predsedništva Skupštine kao i Vlade Kosova jer je kako je napisao na svom Fejsbuk profilu - "Jedna vlada sa albanskom manjinom koja se uslovljava od Srpske liste je u suprotnosti sa državnim interesima, jer je talac beogradskog režima". Iz Srpske liste međutim poručuju da još uvek nisu doneli odluku o učešću u Vladi Kosova. "Današnje glasanje za izbor skupštinskih organa znači da smo postigli dogovor kada je u pitanju konstituisanje Skupštine. O eventualnim daljim koracima oko učešća u Vladi, odlučićemo tek nakon konsultacija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem", rekao je poslanik Srpske liste Igor Simić. Za okončanje zastoja u konstituisanju Skupštine Kosova i pružanje podrške za izbor nove Vlade stranka Bedžeta Pacolija dobiće pet ministarskih mesta i sedam mesta zamenika ministara. Predsednik Skupštine Kadri Veselji kazao je da će kao predsednik PAN koalicije predložiti Ramuša Haradinaja za premijera Kosova i najavio da će sednica parlamenta na kojoj će se glasati za novu Vladu Kosova biti održana u subotu 9. septembra.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Kosovo na korak od nove vlade

Izvor: N1 televizija, 07.Sep.2017

Ramuš Haradinaj je mandatar za sastav nove Vlade Kosova, saopštio je predsednik Hašim Tači. Nakon sinoćnog dogovora sa Srpskom listom, 62-oje poslanika danas je uspelo da izabere Kadrija Veseljija za predsednika parlamenta, a rasprava o izboru Vlade zakazana je za subotu...Izvor: N1info

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.