Traženo da Srbija prizna Kosovo

Izvor: B92, 13.Dec.2011, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Traženo da Srbija prizna Kosovo"

Kragujevac -- Boris Tadić izjavio da je u poslednjim trenucima pregovora o statusu kandidata iznet zahtev da Srbija prizna nezavisnost Kosova. "Taj zahtev nećemo prihvatiti".

Komentarišući izjavu ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića da je priznanje Kosova uslov da Srbija dobije kandidaturu za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU, Tadić je novinarima rekao da je taj zahtev iznet, ali ne na takav način, u poslednjim trenucima pregovora o statusu kandidata.

"Mi nismo takav zahtev prihvatili, niti ćemo ga prihvatiti", rekao je Tadić i dodao da se sada radi o jednoj političkoj borbi i da je uveren da će Srbija ubediti svoje evropske partnere da je to nemoguće.

"Nastavićemo našu borbu na jedan miran diplomatski način, ubedjujući naše partnere, i siguran sam da će oni na kraju razumeti da bez Srbije kao centralno postavljene zemlje na Balkanu nema mirnog i stabilnog Balkana, a da je to u interesu svih evropskih zemalja kako ne bi plaćali strahovito veliku cenu kao što je to bilo 90-tih godina", rekao je Tadić.

Osvrhući se na sukobe u bivšoj Jugoslaviji tokom poslednje decenije 20. veka, Tadić je rekao da su mir i ljudski životi mogli biti sačuvani da je bilo "preventivnog ponašanja u sferi politike".

"Verujem da ćemo posle jedne nove diplomatske ofanzive uspeti da ubedimo naše evropske partnere, ako ne ovu generaciju ubedićemo sledeću, uostalom i u Evropi se dešavaju izbori kao i ovde, jer su argumenti na našoj strani", rekao je Tadić.

Tadić je ponovio da Srbija neće odustati od Rezolucije UN 1244.

"Rezolucija je donela mir na prostoru Kosova i Metohije i sačuvala je ljudske živote. Ona je garancija zaštite ljudskih prava nezavisno od toga koliko koja nacija ima pripadnika na Kosovu i Metohiji", smatra Tadić.

Prema njegovim rečima, Rezolucija UN 1244 o Kosovu je i pravni osnov iz koga se može pronaći rešenje za problem Kosova i Metohije.

Tadić je rekao da ima jasan politički plan kako to rešenje treba da izgleda i da će ako razgovori o tome budu privedeni kraju izaći u javnost.

U svakom slučaju, rekao je Tadić, "ne treba izlaziti u javnost pre vremena da bi čitav plan bio efektivan i dao rezultat".

"Mi smo svi i naša diplomatija i svi koji su se bavili evrointegracijama potrošili svu ljudsku energiju da odbranimo naš integritet i da dobijemo status kandidata (za EU)", rekao je Tadić.

"Ogromna energija je izlivena. Nije nam žao i nećemo da odustanemo. Mi jasno znamo da je to put. Srbija mora da udje u EU zato što nemamo

bolje rešenje. Kada bismo ga imali rado bismo zaokrenuli u ovim okolnostima jer se i Evropa suočavaju sa problemima, a s druge strane Srbija ne može da odustane od elementarnih interesa", rekao je

Tadić.

Kako je predsednik naveo aktuelna vlast zbog politike prema Kosovu "trpi strašne optužbe" da je izdajnička iako se, prema Tadićevim rečima, sada vidi da to nije tačno.

"Ne može niko da me ubedi da odustanem od Rezolucije UN 1244 i učiniću sve da ubedim svoje sagovornike EU da je to model koji treba

da primenimo", rekao je Tadić.

Tadić je rekao i da Srbija mora da pronadje rešenje za problem Kosova.

Zahvalivši ruskoj vladi na humanitarnoj pomoći Srbima na Kosovu, Tadić je rekao da nijedan humanitarni konvoj "ne sme da bude zaustavljen pogotovu za Srbe na Kosovu koji su stvarno najugroženija etnička skupina na prostoru Evrope danas".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Boris Tadić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.