Tramp slomio stav Merkelove: Za samo 6 meseci Srbima SEVER KOSOVA

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Avg.2018, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp slomio stav Merkelove: Za samo 6 meseci Srbima SEVER KOSOVA

Tramp je rešen da problem Kosova na neki način stavi ad akta za najduže šest meseci

Donald Tramp slomio je rigidni stav Angele Merkel o razgraničenju Srba i Albanaca i eventualnoj podeli Kosova. Samo 12 sati nakon telefonskog razgovora sa američkim predsednikom u ponedeljak uveče, nemačka kancelarka potvrdila je da je jedna od važnih tema bila Kosovo i iznela drastično ublažen stav u odnosu na onaj od pre nekoliko dana.

Pročitajte i:
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Prema saznanjima do kojih je Srpski telegraf došao u dobro obaveštenim diplomatskim izvorima, i očekuje da EU ne sabotira te njegove napore.

- Američki predsednik insistira da se u kratkom roku razreši nekoliko kriznih žarišta širom sveta kako bi sebi podigao rejting u domaćoj javnosti i opravdao imidž čoveka koji uspešno rešava probleme koje su njegovi prethodnici i politički rivali stvorili. Na tom spisku je i Kosovo. Zbog toga je Merkelovoj preneo jasnu poruku da od Nemačke, ali i cele EU, očekuje da ga isprate u njegovoj viziji - objašnjava izvor i dodaje da je rok za rasplitanje kosovskog čvora vrlo čvrsto dat i da tu neće biti daljeg odstupanja.

Upravo zbog toga, kaže sagovornik, Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izašao je u javnost sa izjavom o korekciji granica, koja je šokirala ponajviše Prištinu. Simptomatično je, dodaje on, da se Bolton dva dana pre toga sreo sa Nikolajem Patruševim, čovekom od najvećeg Putinovog poverenja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je juče sa delegacijom nemačkog Bundestaga i tom prilikom naglasio da je dogovor Srba i Albanaca od presudnog značaja za oba naroda. Na drugoj strani stola za sagovornike je imao zamenika predsedavajućeg vladajuće frakcije CDU/CSU Johana Vadefula i spoljnopolitičkog savetnika te frakcije Hansa Joakima Falenskog.

Vadeful je podržao spremnost Beograda i Prištine za nastavak dijaloga i normalizaciju odnosa, ali je ostao rezervisan po pitanju rešenja koje podrazumeva promenu granica.

Bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović ocenjuje da se Americi i Zapadu uopšte veoma žuri, te da je ta žurba deo njihovih interesa i želje da ubrzaju odvajanje tobože malignog ruskog uticaja na Balkanu:

- Prva etapa je da se što pre stavi tačka na pitanje Kosova i u tom smislu je naznačena i elastičnost američke strane, da nama pripadne sever Kosova, ali to je oročeno i mora brzo da se sprovede, po meni bukvalno za mesec ili dva. Nemačka strana je slabija i mora da sledi američku politiku, u tom kontekstu je i vođen razgovor Merkelove i Trampa. Druga etapa biće ubrzavanje našeg ulaska u EU, a treća i najteža je da nas uvuku u NATO, što ipak neće ići glatko kao što su zamislili.

Racionalno je da bude podržano rešenje za Kosovo do kog dođu Srbi i Albanci, smatra analitičar Dragomir Anđelković.

- U tom smeru se pomeraju američka, ali i francuska i nemačka politika prema poziciji da se prihvata podela Kosova. Rusija je spremna da podrži sve što Srbija želi, problem je Nemačka, međutim, treba imati u vidu da će Angela Merkel ipak morati postepeno da izmeni stav.

Još je rano da se spekuliše o sadržaju eventualnog dogovora Beograda i Prištine, ali svaki dogovor koji postignu dve strane mora da bude specifično krojen samo za pitanje odnosa Srbije i Kosova, da ne postane model za druga pitanja, navode diplomatski izvori u Briselu za Tanjug. Takvi komentari usledili su kao pojašnjenje reči evropskog komesara Johanesa Hana da bi "Srbiju i Kosovo trebalo pustiti da sami nađu rešenje, pri čemu ne bi trebalo isključivati bilo koju opciju".

"Nema promena granica na zapadnom Balkanu. Ne znam koliko puta to više moram da ponovim"

"Razgovarala sam s Trampom o Kosovu. Konstatovali smo da podržavamo sve razgovore koji vode ka cilju - rešenju tog pitanja. Ali, govorimo da je, naravno, teritorijalna celovitost kakva je sada stvorena jedna vrednost, moramo biti oprezni da potezi na jednoj teritoriji ne dovedu do poteza na drugim teritorijama"
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.