Izvor: S media, 28.Apr.2013, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trajković: Srbi sa severa rade na podeli Kosova

Poslanica Jedinstvene srpske liste u kosovskoj skupštini Rada Trajković u intervjuu za današnju "Politiku" ocenila je da se primenom briselskog sporazuma na severu Kosova neće ništa promeniti u odnosu na ono što Srbi trenutno imaju, ali da ovom trenutku, postoje emocije da se gubi državni krov nad glavom.

Ona je dodala da lideri Srba sa severa Kosova žele da što snažnijom kampanjom rade na destabilizaciji Srbije, jer misle da destabilizovana Srbija neće >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << raditi na primeni sporazuma.

"Kao rezultat toga oni računaju da će ostati status kvo što se tiče severa. To praktično znači da idu u projekat realizacije podele Kosova i priprema za rešenje koje suštinski treba da bude podela Kosova. Oni potpuno isključuju Srbe ispod Ibra, a ja bih rekla i Srbe u centalnoj Srbiji, jer posle toga bi se dogodila strahovita i politička i ekonomska kriza Srbije", upozorila je Trajković.

Ona dodaje da joj nije lako da kaže da sporazum treba da se prihvati, jer zna realnost u kojoj već 13 godina na Kosovu živi, ali ocenjuje da će bez tog potpisa Srbija biti u teškoj, ne samo političkoj, nego i ekonomskoj krizi.

"Ovim sporazumom, jačanjem Srbije, makar se u perspektivi stvaraju uslovi da ako bude loše imamo kuda da odemo i ko da nas dočeka", smatra Trajković.

Ona je objasnila da će briselskim sporazumom Srbi preko Zajednice srpskih opština dobiti institucije koje će imati svoju nadležnost i kontrolu i na taj način izvući iz diskriminacije i nadglasavanja u parlamentu Kosova.

Trajković napominje da za razliku od Srba ispod Ibra, koji su nasilno integrisani, niko nije zahtevao integraciju Srba sa severa, i ocenjuje da su Srbi s juga ovim sporazumom najmanje dobili, jer će Zajednica srpskih opština biti sastavljena prevashodno od opština sa severa Kosova.

(Tanjug/Politika)

Foto: Beta/AP Photo/Darko Vojinovic
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Srbi sa severa rade na podeli Kosova

Izvor: Politika, 28.Apr.2013

Svi zajedno treba da učinimo napore da se prihvatanjem ovog sporazuma Srbi ne pokrenu, da se nekom galamom u Beogradu stanovništvo, ionako preplašeno, još više ne uplaši i ne počne da se iseljava..Lideri Srba sa severa Kosova žele da što snažnijom kampanjom rade na destabilizaciji Srbije jer...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.