Tomić: Šanse za ulazak Kosova u Interpol podeljene

Izvor: N1 televizija, 18.Nov.2018, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tomić: Šanse za ulazak Kosova u Interpol podeljene

Šanse su podeljene kad je u pitanju mogućnost ulaska Kosova u Interpol, i ukoliko do toga dođe, to bi imalo implikacije ne samo po Srbiju, već i po celokupni bezbednosni sistem Evrope, ocenjuje za N1 Duško Tomić, stručnjak za bezbednost i profesor na Američkom univerzitetu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Govoreći o tome kolike su šanse za ulazak Kosova u Interpol kaže da će to biti jako teška utakmica. "Da bi >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Kosovo pristupilo Interpolu, potrebno je da dobije dve trećine glasova. U ovom trenutku je na granici da li će je dobiti ili neće".

Podsetio je da je to pitanje na dnevnom redu Skupštine u utorak.

Tomić ocenjuje da to nije samo političko i bezbednosno pitanje, nego, "kako to uvek biva, odnos moći i interesa". Da li će prevladati politički diskurs u odnosu na bezbednosni - šanse su podeljene, navodi profesor.

Upitan kakve bi implikacije to imalo po Srbiju, kaže da to ne bi imalo uticaj samo na našu zemlju. "To bi bile implikacije po celokupni bezbednosni sistem Evrope. Zato što bi implementirali u sistem Interpola bivše članove organizovanih kriminalnih i terorističkih grupa koje su sada u "government" sistemu Kosova. Tako da sve te neke stvari izlaze iz diskursa bezbednosnog miljea i prelaze u tvz. politički milje".

A kad se politika umeša u taj bezbednosni diskurs, ističe Tomić, nekad se ne sagledavaju neke druge bezbednosne implikacije, nego se nastoji da se nametne volja onih koji u ovom trenutku imaju najveću moć.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.