Tahiri:Legitimne institucije na severu Kosova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Okt.2012, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tahiri:Legitimne institucije na severu Kosova

ČAGLAVICA -

Na severu Kosova nema kosovskih institucija pa su srpske strukture vlasti, bez obzira što ih mi nazivamo paralelnim, ipak legitimne jer ih je izabrao narod koji tamo živi, izjavio je Ramuš Tahiri, savetnik kosovske predsednice Jahjage u emisiji KiM radija "Od A do Š".

"Mi obično govorimo da je na severu Kosova bezakonje, da vladaju bande, paralelne strukture, međutim to nije sve tako jer mi tamo nemamo druge legitimne strukture", rekao je Tahiri.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
On je podsetio da se govori da su to paralelne institucije.

"Ali, nemamo kosovske institucije i to su jedine i prave bez obzira što mi smatramo da nisu po Ustavu Kosova, međutim bez tih struktura to bi bila anarhija i mi moramo razgovarati sa tim ljudima jer oni zapravo imaju legitimitet, oni su izabrani od strane svojih građana", rekao je Tahiri.

On ističe da su se ti razgovori zbog predrasuda obe strane dugo odlagali i da je sada neophodno da sa predstavnicima Srba na severu Kosova što pre počne razgovor.

Srpsko nacionalno pitanje na Kosovu, smatra Tahiri, je integralno i ne treba odvajati deo Srba koji žive u te četiri opštine, jer je postotak Srba na severu manji u odnosu na celokupan broj Srba na Kosovu.

On je dodao da očekuje da će sledeće godine na severu Kosova biti organizovani opštinski izbori po Ustavu i zakonima Kosova.

"To je naša želja i nastojimo u razgovorima sa građanima tih opština i u razgovorima sa ljudima iz međunarodne zajednice da to izdejstvujemo".

Savetnik kosovske predsednice kaže da predstavnici kosovskih institucija sa Srbima koji žive na severu Kosova ponekad imaju neformalne razgovore, ali da im je za te razgovore potrebna i podrška Srbije jer se problemi, kako je ocenio, ne mogu odlagati u nedogled.

"Po tom pitanju trebalo bi da imamo i podršku Srbije zbog toga što ja ne vidim neko rešenje sem tih razgovora sa čelnicima Srba u četiri opštine na severu Kosova."

Što se tiče dijaloga Beograda i Prištine, Tahiri je u emisiji rekao da predsednica još nije odlučila da li će voditi prištinsku delegaciju, jer to zavisi od onoga šta će posrednici Evropske unije tražiti i na kom nivou će se voditi pregovori.

"Posrednici verovatno žele da pregovori počnu na visokom političkom nivou, ali konkretan dijalog će biti nastavljen na nivou ministarstava ili vlade, zbog toga što predsednici obe zemlje nemaju kapacitet da vode konkretan dijalog po svim tim pitanjima", rekao je Tahiri.

Tahiri napominje da dijalog nema alternativu i da su priče o navodnom referendumu na ovu temu samo spekulacije, jer je, kako je ocenio svima jasno da održavanje takvog referenduma nije potrebno.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.