Tači i Haradinaj: BRAĆA BITIĆI - kosovski heroji

Izvor: Mondo, 09.Jul.2019, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači i Haradinaj: BRAĆA BITIĆI - kosovski heroji

Povodom 20 godina od ubistva braće Ilie, Agrona i Mehmeta Bitićija, Albanaca sa državljanstvom SAD, koji su se borili na strani tzv. OVK tokom poslednjih sukoba na KiM reagovali su politički predstavnici Prištine.

Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Hašim Tači i Ramuš Haradinaj poručili su da prištinske institucije neće odustati od traženja pravde za njih.

Tači je na svom Facebook profilu napisao da počinioci tog zločina "i dalje slobodno >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << šetaju Beogradom, a neki od njih su, kaže, odlikovani od srpske države".

Ponovio je, uz to, teze o navodnom etničkom čišćenju koje objašnjava kao proterivanje preko milion Albanaca.

Dodao je da ćutanje međunarodne zajednice pred ovim zločinima nije u službi pravde i mira.

Haradinaj ih je nazvao "trojicom kosovskih heroja".

Zvanični Vašington insistira da vlasti Srbije reše slučaj njihovog ubistva.

Braća Bitići, pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova s američkim državljanstvom, uhapšena su na administrativnoj granici Srbije i Kosova, a policija ih je zbog kršenja zakona o kretanju i boravka stranaca odvela u Kuršumliju, gde im je sudija za prekršaje odredio kaznu od 15 dana zatvora.

Tri dana pre isteka zatvorske kazne, u julu 1999. pušteni su iz prokupačkog zatvora i navodno odvedeni u bazu SAJ kod Petrovog Sela. Njihova tela nađena su 2001. godine u jednoj od dve masovne grobnice u tom mestu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.