Sve mlađe žrtve trgovine ljudima

Izvor: B92, 16.Avg.2011, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve mlađe žrtve trgovine ljudima

Beograd -- Razbijanje još jednog lanca trgovine ljudima i prostitucije na Kosovu dokazuje da je Balkan i dalje živo tržište za seksualnu eksploataciju žrtava.

Najmanje jedna osoba, koja je uhapšena u akciji u Gnjilanu, identifikovana je kao žrtva trgovine ljudima primorana da se bavi prostitucijom.

Podaci pokazuju da su žrtve trgovine ljudima iz godine u godinu sve mlađe.

Skoro svaka druga identifikovana žrtva trgovine ljudima u Srbiji je dete. Godišnje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se u Srbiji identifikuje stotinak žrtava, među kojima je najviše seksualno eksploatisanih, slede žrtve radne eksploatacije, oni koji su prinuđeni da prosjače ili da čine krivične dela, mahom krađe. Mračna statistika kakateristična je za zemlje u tranziciji, ali je i odraz stepena siromaštva.

U prvoj polovini ove decenije Srbija je bila prepoznata kao zemlja tranzita kroz koju su žrtve iz drugih zemalja prolazile do konačne destinacije, ali poslednjih godina rasprostranjenija je trgovina ljudima unutar zemlje, a žrtve su sve mlađe.

"Dok su žrtve trgovine ljudima ranije bile državljanke iz istočnoevropskih zemalja, prosečna starost je bila od 20 do 24, a od polovine 2005. do danas primetan je trend da skoro polovina identifikovanih je mlađa od 18 godina, od 12 do 16 godina. U ovim podnetim krivičnim prijavama primetno je da se žrtve često vrbuju od strane najbližih - roditelja, prijatelja, rođaka, bračnih ili vanbračnih partnera. Na drugom mestu može biti vrbovanje putem interneta, oglasa", kaže Snežana Elez, šefica Uprave granične policije.

U prekidanju lanca trgovine ljudima najefikasnija je policija, samo u 20 odsto slučajeva žrtvu je spasao neko iz njenog okruženja ko je posumnjao i prijavio da je eksploatisana.

"Dešava se da se neki vrate u lanac, odnosno budu namamljeni ponovo, odnosno prevareni. To nije nešto što nije zabeleženo u Srbiji. Ali se dešava da se osobe uz pomoć nevladinih organiyacija i centara za socijalni rad postave ponovo na noge. Dosta zavisi od toga da li sredina zna, da li one žele da sredina zna šta im se desilo i kako sredina prihvata nečije odsustvo, koje može biti i od nekoliko godina. I kako objasniti gde ste bili i šta vam se desilo, a vratili ste se izmenjeni", kaže Jovana Mihajlović iz Međunarodne organizacije za migracije.

Posle trgovine narkoticima i oružjem, trgovina ljudima je treća najprofitabilnija kriminalna delatnost u svetu. Na suzbijanju problema trgovine ljudima i sistemu zaštite žrtava u Srbiji zajedno rade četiri ministarstva, tri kancelarije Ujedinjenih nacija i specijalizovane nevladine organizacije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Makroi iz Srbije podvodili Nišlijke kosovskim bandama

Izvor: Blic, 17.Avg.2011, 08:55

BEOGRAD - Kosovska policija u saradnji sa Euleksom istražuje ko iz Srbije učestvuje u albanskom lancu prostitucije i devojke iz siromašnih srpskih opština iz okoline Niša šalje na Kosovo i Metohiju gde rade kao prostitutke, saznaje “Blic”...U akciji "Oki” u poslednja četiri dana uhapšeno...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.