Susret Dačića i Tačija zbog izbora?

Izvor: B92, 24.Okt.2013, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Susret Dačića i Tačija zbog izbora?

Beograd -- Beograd će pokušati da spreči manipulacije Prištine biračkim spiskovima za izbore na Kosovu i Metohiji, a nije isključen novi susret Dačić-Tači-Ešton.

Nesuglasice će najpre još jednom pokušati da reše radne grupe za izbore, koje se ponovo sastaju u četvrtak u sedištu evropske administracije, pišu Novosti.

Ako radne grupe oko lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji, koji su zakazani za 3. novembar, ne postignu dogovor, moguć je sastanak premijera Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Kosova, navodi list.

Član skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun rekao je tom listu da je važno da se isprave sve neregularnosti u biračkim spiskovima.

"Kada na fiktivne albanske glasove dodate i bojkot na severu, dolazimo u opasnost da u srpskim sredinama, poput Zubinog Potoka, Priština uspostavi svoju upravu", kazao je on.

Prema popisu iz 2011, na KiM živi 1.739.825 stanovnika, a prema CIK Kosova u ovom trenutku pravo glasa ima 1.779.357 ljudi, što je 40.000 više nego popisanih građana.

Kako za „Novosti" kaže Nenad Rikalo, član CIK, iz biračkih spiskova izbačeno je oko 55.000 preminulih, ali tvrdi da ih ima još.

"Od prošlih izbora, broj onih sa pravom glasa povećao se za skoro 200.000. Na to povećanje nije uticala verifikacija birača iz centralne Srbije, kojih je CIK do sada 'odobrio' oko 16.000", kazao je on.

Na sastanku u Briselu u četvrtak, pored neregularnosti oko izbornih lista, trebalo bi da se razgovara i o kršenju dogovora o slobodnom kretanju srpskih zvaničnika, posle odbijanja Prištine da u pokrajinu, zajedno s Aleksandrom Vučićem putuje i ministar zadužen za KiM Aleksandar Vulin.

"Novosti" saznaju da predsednik Srbije Tomislav Nikolić verovatno neće ići na KiM, iako se i to pominjalo kao opcija.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.