Suprotstavljeni stavovi Srba i Albanaca o ZSO

Izvor: RTS, 09.Feb.2016, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suprotstavljeni stavovi Srba i Albanaca o ZSO

Gotovo 72 odsto albanske populacije na Kosovu ima negatian stav po pitanju formiranja Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) dok nešto više od 60 odsto Srba smatra da je to pozitivan korak za srpsku zajednicu, pokazalo je objavljeno istraživanje Kosovskog centra za bezbednosne studije iz Prištine.
Istraživanje je obavljeno u oktobru, u vreme kada se vodila široka rasprava orijentisana >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pre svega protiv sporazuma o principima za formiranje ZSO i kada su organizovani i protesti protiv tog sporazuma i sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.
"Uopšte, rezultati pokazuju političku situaciju na Kosovu. Najveći deo ispitanika ili 71,1 odsto ima negativan stav prema osnivanju ZSO, smatrajući to vrlo štetnim za Kosovo", navodi se u izveštaju.
Pokazalo se i da su sam sporazum i detalji sporazuma naljutili ispitanike Albance.
"Povećanje svesti o sporazumu, budući da je bilo pitanje o kojem se najviše pisalo i raspravljalo u medijima i među političarima, doprinelo je podizanju negativnog trenda za oko 10 odsto u poređenju sa prethodnim istraživanjem. Taj diskurs i nedostatak transparentnosti i nesigurnost u procesu su među glavnim faktorima zašto su građani Kosova to pitanje ocenili inercijom i ne obavezno na osnovu sadržaja sporazuma", ocenjuje se u izveštaju istraživanja.
Oko 16 odsto anketiranih ima balansirani pristup ZSO, dok 7,8 odsto veruju da je primena sporazuma pozitivan korak.
Rezultati istraživanja pokazuju da kosovski Srbi imaju pozitivan odnos, dok Albanci veruju da stvaranje ZSO dovodi u pitanje ustavni poredak i stabilnost Kosova.
Samo četiri odsto ispitanika iz svih nacionalnih zajednica nije htelo da odgovori i kazalo je kako nema informacija o ovom pitanju.
Pozitivna percepcija srpske zajednice na Kosovu u vezi sa ZSO je veoma jaka, budući da 60,9 odsto ukupnog broja Srba sporazum ocenjuju pozitivnim, 23 odsto Srba smatra da je sporazum neutralan.
"Sa druge strane 9,76 odsto anketiranih Srba sa Kosova dele negativnu percepciju o ZSO. To se argumentuje nedostatkom poverenja prema procesu. Većina anketiranih (od ovog broja) smatra da postojanje ZSO neće ni malo uticati na njihov život", dodaje se u izveštaju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.