Sudiji Jakšiću do 30 dana pritvora

Izvor: B92, 24.Sep.2011, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudiji Jakšiću do 30 dana pritvora

Beograd -- Specijalni sud odredio pritvor do mesec dana članu Visokog saveta sudstva Blagoju Jakšiću i pokrenuo istragu protiv šest osoba. Snežana Malović: Nema zaštićenih

Pored Jakšića, pokrenuta je istraga protiv još pet osumnjičenih za "visoku korupciju", izjavio je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Jakšić se sumnjiči da je zloupotrebom službenog položaja dok je bio predsednik Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici privredniku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ljubomiru Biševcu pomogao da protivprano pribavi imovinsku korist od 20 miliona dinara.

Osim Jakšića, kome je po hitnom postupku Visoki savet ukinuo imunitet, pritvor je određen službenicima Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici Miroslavu Božoviću, Blagoju Čuroviću i Draganu Gavriloviću, rekao je tužilac.

Radisavljević je dodao da su za Ljubomirm Biševcem i Miodragom Laketićem, koji je u bekstvu, raspisane poternice.

Tužilaštvo za organizovani kriminal sumnja da je Biševac, na osnovu falsifikovanog ugovora koji je sklopio sa firmom "DP Luks", koju je predstvaljao Laketić, postao vlasnik lokala u Kosovskoj Mitrovici, površine 320 kvadratnim metara.

Biševac je lokal kasnije prodao i tako pribavio protivpravnu imovinsku korist od 20 miliona dinara. Overa nepostojećeg ugovora je obavljena u tadašnjem opštinskom sudu u kosovskoj Mitropvici, po nalogu tadašnjeg predsednika tog suda - Jakšića.

On je dao nalog radnicima suda da se falsifikovanjem službene knjige suda izvrši overa ugovora o nelegalnoj prodaji nepokretnosti - poslovnog prostora - lokala, vlasništvo DP "Luks", kupcu Ljubomiru Biševcu.

Na taj način Jakšić je svom prijatelju Biševcu pribavio protivpravnu imovinsku korist od preko 20 miliona dinara.

Jedan od troje zaposelnih u sudu u Kosovskoj Mitrovici pre nekoliko dana je iscepao stranice iz zvaničnih sudskih knjiga kako bi prikrio ovu radnju.

Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je juče da je od Višeg tužilaštva u Kraljevu preuzelo krivično gonjenje petorice osumnjičenih za zloupotrebe i korupciju u Kosovskoj Mitrovici, pošto se tokom istrage u Kraljevu došlo do podatka da je u ta dela umešan i član VSS, što ovo delo kvalifikuje kao "visoku korupciju”.

Jakšić je inače izborni član Visokog saveta koji je izabran iz reda sudija.

Član je jedne od komisija stalnog sastava Visokog saveta koja vrši reviziju odluka o izboru sudija iz decembra 2009. godine, odnosno razmatra prigovore neizabranih sudija.

U Viši prekršajni sud došao je 2010. godine, pošto je osam godina radio kao sudija u Prvom opštinskom sudu u Beogradu. Pre toga je bio sudija i predsednik Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici.

Malovićeva: Dokaz da nema zaštićenih

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović izjavila da je hapšenje člana Visokog saveta sudstva najjasnija poruka da nema zaštićenih i da se borba protiv korupcije sprovodi na svim nivoima i segmentima vlasti.

"Niko nije zaštićen funkcijom ni u najvišim državnim organima, niti ima zaštićenih u bilo kom delu vlasti. Postupak protiv sudije je pokazatelj da je borba protiv korupcije naš prioritet, ali i da sudije koje su prošle opšti izbor nisu nedodirljive", rekla je Malovićeva.

Malovićeva, koja je i na čelu VSS, naglasila je da niko u tom organu nije znao da se sudija Jakšić sumnjiči za krivično delo visoke korupcije.

Na pitanje kako se on uopšte obreo u VSS, Malovićeva je odgovorila da će odgovor morati da da struka, jer su ga na tu funkciju izabrale same sudije na neposrednim izborima.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pritvor sudiji Visokog saveta sudstva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2011

BEOGRAD -..Specijalni sud u Beogradu, posle višečasovnog saslušanja, odredio je pritvor do mesec dana članu Visokog saveta sudstva Blagoju Jakšiću i pokrenuo istragu protiv njega i još pet osumnjičenih za "visoku korupciju", izjavio je danas Tanjugu tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević...Jakšić...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Jakšiću određen pritvor

Izvor: RTS, 24.Sep.2011

Članu Visokog saveta sudstva Blagoju Jakšiću i još trojici službenika Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici određen pritvor do meseca dana i pokrenuta istraga zbog korupcije. Za privrednicima Ljubomirom Biševcem i Miodragom Laketićem raspisane poternice...Specijalni sud u Beogradu, posle višečasovnog...

Nastavak na RTS...

Sudija VSS u pritvoru, istraga protiv još petorice

Izvor: Studio B, 24.Sep.2011

Specijalni sud u Beogradu, posle višečasovnog saslušanja, odredio je pritvor do mesec dana članu Visokog saveta sudstva Blagoju Jakšiću i pokrenuo istragu protiv njega i još pet osumnjičenih za "visoku korupciju"..Jakšić se sumnjiči da je zloupotrebom službenog položaja dok je bio predsednik...

Nastavak na Studio B...

Određen pritvor Blagoju Jakšiću

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Sep.2011

BEOGRAD - Specijalni sud u Beogradu odredio je pritvor do mjesec dana članu Visokog savjeta sudstva Blagoju Jakšiću i pokrenuo istragu protiv njega i još pet osumnjičenih za visoku korupciju, izjavio je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Jakšić u pritvoru, Biševac na poternici

Izvor: Glas javnosti, 25.Sep.2011, 07:26

BEOGRAD - Specijalni sud u Beogradu, posle višečasovnog saslušanja, odredio je pritvor do mesec dana članu Visokog saveta sudstva Blagoju Jakšiću i pokrenuo istragu protiv njega i još pet osumnjičenih za "visoku korupciju", izjavio je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević...Jakšić...

Nastavak na Glas javnosti...

Sudije sutra polažu zakletvu

Izvor: Blic, 25.Sep.2011

U Skupštini Srbije sutra će, pred predsednicom parlamenta Slavicom Đukić- Dejanović, zakletvu položiti sudije izabrane po usvajanju prigovora o izboru sudija na stalnu sudijsku funkciju...Tu odluke, koju je u postupku preispitivanja odluka prvog sastava Visokog saveta sudstva o prestanku sudijske...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.