Sud za OVK ako treba osniva SB UN

Izvor: B92, 16.Apr.2015, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sud za OVK ako treba osniva SB UN"

Ukoliko poslanici u skupštini Kosova ne izglasaju zakon o Specijalnom sudu, SB UN će fromirati Tribunal o Kosovu, izjavila je ambasadorka SAD u Prištini.

Osim toga, Trejsi Džejkobson je za TV Kohavizion rekla da je "postoje dva rešenja - da Kosovo bude partner Evropskoj uniji u formiranju suda koji bi radio po kosovskim zakonima ili da to pitanje pređe u UN".

"Ukoliko bi to pitanje rešavale Ujedinjene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nacije, to bi bilo mnogo više političko pitanje i bilo bi štetno za Kosovo. Dozvolite mi da budem jasna: mi smo, kao SAD, blokirali do sada pokušaje Rusije za osnivanje Tribunala u okviru SB UN, ali ako ne uspete u Skupštini Kosova da donesete zakon o Specijalnom sudu, moja zemlja neće više blokirati taj proces", bila je izričita Džejkobsonova.

U tom slučaju će SAD, dodala je, biti nemoćne da blokiraju inicijativu Rusije u vezi s tim pitanjem, "koje će biti politički opasnije po Kosovo", ponovila je ona.

Džejkobsonova je dodala da će, ukoliko kosovska skupština izglasa zakon o specijalnom sudu, Amerika dozvoliti njegovo formiranje, koje je tražila Rusija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.