Sud o optužbi protiv sudije Blagoja Jakšića

Izvor: RTS, 03.Jul.2015, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud o optužbi protiv sudije Blagoja Jakšića

U Apelacionom sudu u Beogradu održana je javna sednica po žalbi Tužilaštva za organizovani kriminal na presudu kojom su član Visokog saveta sudstva sudiju Blagoje Jakšić i drugi okrivljeni oslobođeni od optužbi da su zloupotrebom položaja, prodajući poslovni prostor u Kosovskoj Mitrovici, stekli 20 miliona dinara.
Javni deo sednice je danas završen, a u nejavnom delu sudsko veće će odlučiti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da li će ovu presudu potvrditi, ili samo otvoriti glavni pretres a potom doneti pravosnažnu presudu, prenosi Tanjug.

Apelacioni sud je ranije ukidao već jednom istu odluku Specijalnog suda kojom su Jakšić i ostali bili oslobođeni optužbi, pa je sada u obavezi da izrekne pravosnažnu presudu.
Jakšić, Dragan Gavrilović, Milorad Laketić i Ljubomir Biševac zimus su po drugi put oslobođeni optužbi zbog nedostatka dokaza da su izvršili zloupotrebe.
Biševac i direktor DTP "Luks" iz Kosovske Mitrovice i Milorad Laketić terete se da su zaključili fiktivni ugovor o kupoprodaji poslovnog prostora, a Jakšiću se na teret stavlja da je kao predsednik Opštinskog suda u Kosovskoj MiDžrovici, dao nalog da se falsifikovanjem službene knjige tog suda izvrši overa tog fiktivnog govora.
Referenti overe u sudu Blagoje Čurović i Dragan Gavrilović su optuženi da su izvršili Jakšićev njegov nalog.
Biševac je potom prostor prodao Univerzitetu u Prištini, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, za kupoprodajnu cenu od oko 20 miliona dinara i tako pribavio imovinsku korist u tom iznosu, i naneo štetu DTP "Luks".
Jakšić je bio uhapšen 23. septembra 2011. i pet i po meseci je proveo u pritvoru do odluke suda da mu dozvoli odbranu sa slobode uz jemstvo od 80.000 evra.
Do hapšenja je radio kao sudija Prekršajnog suda u Beogradu, a u Visoki savet sudstva izabran je u martu 2010. godine na neposrednim sudijskim izborima.
Jakšić je u tom telu bio zadužen za postupanje po pritužbama neizabranih sudija - koji nisu prošli reizbor 2009. godine.
Nakon pokretanja postupka, Visoki savet je odlučio da nema uslova za njegovo razrešenje sa sudijske funkcije, kao ni iz tog tela.
Na sajtu VSS u Jakšićevoj biografiji, pored ostalog, se navodi da je 2006. godine bio izabran za najboljeg sudiju Prvog Opštinskog suda u Beogradu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Produžen pritvor Dragoljubu Delibašiću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jul.2015

Sudsko veće Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici, kojim predsedava rumunski sudija Roksana Komša, danas je produžilo na još dva meseca pritvor penzionisanom pukovniku MUP-a Srbije Dragoljubu Delibašiću...Delibašić, koji je i bivši komandir policijske stanice u Kosovskoj Mitrovici, obuhvaćen...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.