Stop za srpske lične karte građanima Kosova?

Izvor: Akter, 15.Dec.2015, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stop za srpske lične karte građanima Kosova?

U toku dana u Leposaviću zbog novonastale situacije trebalo bi da se sastanu gradonačelnik Leposavića Dragan Jablanović i predstavnici Kosovske policije

Graničnoj policiji Kosova stigla je u ponoć uredba, prema kojoj je zabranjen ulazak na Kosovo svim licima koja imaju srpske lične karte, a žive na teritoriji Kosova, a direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da postoje spekulacije o tome, ali da se pažljivo prati situacija na prelazima
>> Pročitaj celu vest na sajtu Akter <<
Kako je Tanjuigu rečeno u Kosovskoj policiji, na prelazima Jarinje i Brnjak na severu Kosova primena ove uredbe još uvek nije počela.

.

Prema spornoj uredbi, koja još nije zaživela na severu Kosova, osobe sa srpskim ličnim kartama i prebivalištem na Kosovu trebalo bi da se primenjuje kosovski zakon o strancima.

Direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je danas da Beograd pažljivo prati situaciju na prelazima sa Kosovom povodom spekulacija da građanima sa ličnim kartama izdatim od strane MUP-a Srbije nije dozvoljeno da uđu u južnu srpsku pokrajinu.

"Tačno je da su se pojavile određene spekulacije o promeni režima na integrisanim prelazima. Pažljivo pratimo situaciju i reagovaćemo zavisno od razvoja događaja u toku dana. Budite sigurni da ukoliko bude nekih promena koje nisu u skladu sa sporazumom Srbija kao ni dosada neće ćutati i da ćemo zaštiti interese naših građana," rekao je Đurić za RTS.

Srbi zabrinuti zbog stava Prištine o ličnima kartama

Odluka vlasti u Prištini da zabrane ulazak građanima koji žive na Kosovu, a imaju srpske lične karte, izazvala je zabrinutost među kosovskim Srbima, izjavio je gradonačelnik Leposavića Dragan Jablanović.

On je u izjavi Tanjugu rekao da bi sprovođenje takve odluke negativno uticalo na stanovništvo na severu Kosova jer građani ne bi mogli, nakon što izađu sa Kosova, da se vrate kući.

Jablanović je ocenio da je odluka zvanične Prištine o srpskim ličnim kartama nerazumna i nedobronamerna i da su sa takvom odlukom bili zatečeni i policajci na prelazu Jarinje.

Nelogično je da građani koji imaju srpske lične karte iz centralne Srbije mogu na Kosovo, a da oni koji žive na Kosovu sa istim takvim dokumentima ne mogu, kazao je Jablanović.

O tom problemu sa najvišim kosovskim zvaničnicima u Prištini u ponedeljak uveče je razgovarao predsednik Srpske liste Slavko Simić, koji je u izjavi novinarima kazao da je dobio obećanja da sporna uredba neće stupiti na snagu.

"Dobro je da neće ova odluka biti na snazi, od jutros ništa se ne sprovodi na prelazima, očekujem danas da se ta uredba povuče i da sami pripadnici kosovske policije na terenu o tome budu informisani i da sve normalno funkcioniše", rekao je Simić.

Srpske lične karte građana koji žive na Kosovu su, prema Briselskom sporazumu o slobodi kretanja iz 2011, nelegalne i nevažeće i na Srbiji je da zaustavi izdavanje takvih "nelegalnih ličnih karata", izjavila je za portal "Kosovo sever" ministarka za dijalog Edita Tahiri.

Na pitanje koliko dugo će se "tolerisati" građanima da koriste srpske lične karte, ona je rekla da će im, "ukoliko apliciraju za kosovsku ličnu kartu, aplikacioni sertifikat pomoći kao dodatni dokument da pređu granicu".

Automobili iz centralne Srbije na Kosovo i obrnuto, kako je javio Tanjugov dopisnik sa lice mesta, preko prelaza Jarinja na severu Kosova prolazila su uz uobičajeno zadržavanje neophodno za rutinsku kontrolu vozila, robe i putnika.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.