Stefanović: Vlada nije postavila barikade na KiM

Izvor: Blic, 12.Apr.2012, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Vlada nije postavila barikade na KiM

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je danas da nisu istinite tvrdnje predsednika opštine Kosovska Mitrovica Krstimira Pantića da je Vlada Srbije prošlog leta postavila barikade na Kosovu i Metohiji i da se administrativne linije u pokrajini pretvara u takozvane "državne granice".

Stefanović je, u demantiju upućenom RTS-u zbog izjava Pantića i portparola Demokratske stranke Srbije Petra Petkovića u emisiji "Oko" koja je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << emitovana 10. aprila, naveo da su barikade postavili građani.

Prema njegovim rečima, barikade su u većini slučajeva postavljene na osnovu instrukcija tamošnjih lokalnih lidera, uključujući i Pantića, a Vlada Srbije je zatekla takvu situaciju.

Vlada je, kako navodi Stefanović, u danima nakon postavljanja barikada radila na smirivanju tenzija između Srba na severu sa jedne, i međunarodne zajednice i prištinskih vlasti sa druge strane, u cilju izbegavanja sukoba i pronalaženja rešenja.

"Hteo bih da demantujem izjave K. Pantića i P. Petkovića da Vlada Srbije i ja, kao šef pregovaračkog tima, nismo obaveštavali javnost i Narodnu skupštinu o postignutim dogovorima između Beograda i Prištine", dodao je Stefanović.

On je u demantiju naveo da je vlada, za svaki dosadašnji dogovor, usvojila prateće zaključke o izveštajima pregovaračkog tima i neophodne uredbe za sprovođenje dogovora, kao i da je svaki izveštaj o dogovorima blagovremeno podnosila skupštini, Odboru za Kosovo i Metohiji i svim medijima u Srbiji.

Dogovor o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima, dodao je on, podrazumeva da Euleks poseduje izvršni mandat na prelazima Jarinje i Brnjak i "da tzv. kosovski carinici imaju samo jednu vrstu posmatračke uloge".

Ni na jednom administrativnom prelazu, naglasio je Stefanović, nema i neće biti državnih obeležja i simbola i oni ni na koji način ne liče na granične prelaze.

Stefanović je naveo i da dogovor sa Prištinom o slobodi kretanja podrazumeva da Priština izdaje i registarske tablice koje su statusno neutralne ("KS" tablice, a ne "RKS") i da svi građani imaju pravo na njih.

"Naši građani imaju i imaće puno pravo na srpske registarske tablice i sva dokumenta. Vlada Srbije nije i neće nikada preuzeti bilo kakvu obavezu protiv interesa naših građana na KiM. Neistina je i da smo dozvolili bilo kakvu upotrebu tzv. 'kosovskih' pasoša ili nametanje tzv. 'kosovskih' institucija", zaključio je Stefanović.

Pantić je gostujući na RTS u utorak, 10. aprila rekao da je "Stefanović svojim dogovorima naterao Srbe na Kosovu da uzimaju tablice koje izdaju takozvano Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova", da se "administartivna linija pretvara u graničnu" i da "vlada postepeno radi na tome da Kosovo i Metohija postane nezavisno".

Predsednik opština Kosovska Mitrovica rekao je i da je Srbe na Kosovu "Beograd gurao i terao da postavljaju barikade", a onda, nakon usvajanja deklaracije u parlamentu, tražio da ih sklone i da je "vlada činila sve da povuče svoje institucije sa Kosova".

Povezane vesti: Mihajlović: Izjava Nikolića opasna i neodgovorna Tači Eštonovoj: Ne tolerisati dvoličnost Srbije NATO zainteresovan za jačanje Kosovskih bezbednosnih snaga Dačić: Tadić i Nikolić misle da će podeliti vlast, ali ja kažem - malo morgen Kurti u pismu NATO: Zaustavite etničko čišćenje

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Vlada nije postavila barikade"

Izvor: B92, 12.Apr.2012

Beograd -- Borislav Stefanović demantuje tvrdnje Krstimira Pantića da je vlada postavila barikade na Kosovu i da administrativne linije pretvara u tkzv. "državne granice"...Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borko Stefanović demantovao izjave predsednika opštine Kosovska...

Nastavak na B92...

"Nova vlada sa novim kapacitetom"

Izvor: B92, 13.Apr.2012, 02:05

Beograd -- Funkcioner DS-a Borislav Stefanović izjavio je da je dobro što je pregovarački proces između Beograda i Prištine zamrznut dok se ne formira nova vlada...Borko Stefanović (Beta, arhiva).."Pregovarački proces je zamrznut dok ne formiramo novu vladu. To je dobro zato što nas očekuju...

Nastavak na B92...

Stefanović: Nova vlada, novi kapacitet

Izvor: Mondo, 13.Apr.2012

Sekretar Predsedništva Demokratske stranke Borislav Stefanović izjavio je da je dobro što je pregovarački proces između Beograda i Prištine zamrznut dok se ne formira nova vlada i da ona treba da ima novi kapacitet i legitimitet.

Nastavak na Mondo...

Stefanović: Vlada nije postavila barikade na Kosmetu

Izvor: Vesti-online.com, 13.Apr.2012

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović demantovao je tvrdnje predsednika opštine Kosovska Mitrovica Krstimira Pantića da je srpska vlada postavila barikade na Kosmetu i da administrativne linije pretvara u takozvane "državne granice"...Stefanović je naveo...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.