Stefanović: Tzv. Kosovo neće ući u Interpol

Izvor: Mondo, 23.Okt.2018, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Tzv. "Kosovo" neće ući u Interpol

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović istakao je danas da očekuje da tzv. "Kosovo" neće biti primljeno u Interpol ni ove godine.

Foto: Mondo/Goran Sivački

"Podsetio bih da je Interpol na prošlogodišnjem zasedanju usvojio Rezoluciju koja propisuje da zemlje koje traže prijem u Interpol moraju biti članica UN ili imati status posmatrača u UN, a tzv. ‘ >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Kosovo’ nije ni jedno ni drugo. Ne mogu ni da zamislim da bi ugledna i profesionalna policijska organizacija kakva je Interpol pogazila sopstvenu Rezoluciju i zato ne očekujem da će tzv. ‘Kosovo’ biti primljeno u članstvo" , naveo je Stefanović.

On je istakao i da se nada da države članice Interpola neće kršiti međunarodno pravo, niti dozvoliti politizaciju ove policijske organizacije.  

Priština: 1,2 miliona € za lobiranje za Interpol

“Osim što bi prijem tzv. ‘Kosova’ predstavljao najgrublje kršenje međunarodnog prava, ne treba ni da podsećamo na opštepoznatu činjenicu da samoproglašene prištinske institucije nisu u stanju da osiguraju ni minimum bezbednosti za građane koji žive u našoj južnoj pokrajini. Potpuni je apsurd da ljudi koji su sami na Interpolovim poternicama zbog najtežih krivičnih dela sada žele da odlučuju o tome ko treba da im se pridruži na toj listi, ali ne na osnovu pravno utemeljenih argumenata, već u montiranim procesima čiji je scenario unapred poznat“, rekao je Stefanović.

Interpol traži petoricu iz OVK i iz Bujanovca

Naglasio je da je nesumnjivo da bi bivšim pripadnicima terorističke organizacije OVK prijem tzv. “Kosova“ u Interpol služio za revanšizam prema srpskom stanovništvu, pre svega prema pripadnicima policije i vojske koji su branili narod u južnoj srpskoj pokrajini.

“Oni taj prijem svakako ne žele zbog borbe protiv kriminala. Činjenica da već postojeće kanale komunikacije putem UNMIK-a sa Interpolom apsolutno ne koriste i da nemaju nikakvu razmenu informacija, jasno govori da im policijska saradnja nije cilj. Zato ne očekujem da će članice Interpola podržati zahtev tzv. ‘Kosova’ i dozvoliti politizaciju ove profesionalne organizacije“, zaključio je Stefanović, saopštio je MUP.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.