Stefanović: Srbija nije priznala Kosovo

Izvor: S media, 04.Jul.2011, 09:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Srbija nije priznala Kosovo

Rešenja postignuta na Kosovu ne dovode u pitanje stav Srbije oko nezavisnosti Kosova, izjavio je šef tima Beograda za dijalog sa Prištinom Borislav Stefanović.

Srbija nije učinila nijedan korak u pravcu priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova niti će to učiniti, i sva rešenja koja su doneta u dijalogu sa Prištinom apsolutno poštuju stav oko suvereniteta Srbije i Ustava, izjavio je šef tima Beograda za dijalog sa Prištinom Borislav Stefanović.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
- Našli smo rešenja za praktične probleme ljudi na Kosovu, prvenstveno Srba južno od Ibra, koja će pomoći da oni žive normalnije i sigurnije, rekao je Stefanović gostujući sinoć na televiziji B92.

On je dodao da ta rešenja ni na koji način ne dovode u pitanje stav Srbije oko nezavisnosti Kosova, koji je, kako je kazao, poznat i koji će ostati nepromenjen.

Stefanović je naveo da se nezavisnost države može priznati pisanim sporazumom, odlukom vlade ili puštanjem Kosova u Ujedinjene nacije, kao i u slučaju da se predsednik Srbije sastane sa njihovom tzv. "predsednicom".

On je dodao da ne stoje kritike opozicije, koja smatra da je dogovorima od subote u Briselu priznata nezavisnost Kosova.

Osvrnuvši se na tumačenje lidera DS S Vojislava Koštunice koji smatra da ovi dogovori znače priznanje Kosova, Stefanović je rekao da je iznenađen da neko ko je doktor prava može da kaže tako nešto i još da tvrdi da je ovim dogovorima ugrožen stav zemalja koje nisu priznale Kosovo.

On je dodao i da Srbija nikad neće prestati da brine o svojim građanima na Kosovu i Metohiji.

Stefanović je ponovio stav da oni koji kritikuju postignuta rešenja i zalažu se za status kvo, mogu samo dovesti do toga da poslednji Srbin sa Kosova, kako je kazao, bude ispaćen uz muziku na graničnom prelazu Merdare.

Raličita međusobna gledišta na jučerašnji dogovor iz Brisela izneli su predstavnici Srba sa Kosova.

Poslanica Jedinstvene srpske liste Nada Trajković pozitivno je ocenila postignuta rešnja i smatra da je Srbija ostala na svojim pozicijama koje je jasno definisala u pogledu nepriznavanja Kosova.

Đelić: Nema EU dok ne rešimo Kosovo

Mirel: Loše stanje na Kosovu

Albanija lobira za nezavisnost Kosova

Ona smatra da postignuta rešenja predstavljaju kompromis kojim se olakšava život svih građana Kosova i Metohije, kao i da razgovori Beograda i Prištine šalju poruku ljudima na ''terenu'' da slobodno komuniciraju.

Trajkovićeva smatra da će posebno transparentnost dijaloga doprineti stabilizaciji tog prostora, kao i da su na taj način svi na dobitku.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća Severnog Kosova Milan Ivanović, s druge strane, ne priznaje postignuta rešenja.

On smatra da su postignuti dogovori u interesu Albanaca i da Srbi njima ništa nisu dobili.

Ivanović je naveo da dogovori prvenstveno treba da se postižu kompromisom.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.