Stefanović:Prvo o Rezoluciji 1244

Izvor: B92, 21.Jan.2012, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović:Prvo o Rezoluciji 1244

Beograd -- Srbija je spremna da ide u Brisel na nastavak dijaloga s Prištinom u bilo kom momenta, izjavio je šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović.

On je za TV B92 rekao da je "jako važno da imamo izvesnost oko toga šta će biti sa Rezolucijom 1244".

On je kazao da će Srbija nastaviti da insistira na poštovanju te rezolucije, jer je ona ne samo deo ustavnog sistema Srbije, već i jedini važeći i poslednji donet međunarodni akt o Kosovu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Sama upotreba Rezolucije 1244 je predmet vrlo intenzivnih konsultacija, naš stav je vrlo jasan i javno iznesen sa najvišeg mesta i to je ono na čemu Srbija insistira i na čemu će dalje da insistira", ponovio je on.

Stefanović je kazao da su se on i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Filip Riker na jučerašnjem sastanku saglasili da se pregovarački proces nastavi što pre, ali da nije bilo reči o datumu, ističući da uloga Rikera nije "ni bila da mi određujemo datum sada".

"Mi smo samo razgovarali o tome kada bi mogao da se nastavi pregovarački proces u Briselu i šta bi bile mogućnosti da rešimo situaciju sa regionalnim predstavljanjem - to je najveći problem, tu moramo da se fokusiramo držeći se Rezolucije 1244 i njenog isticanja", naglasio je on.

Stefanović je istakao da misli da je "jasno da se sada u ovom trenutku razgovara o tome na koji će se način predstavnik Prištine u budućem svom angažmanu u regionalnim inicijativama pozivati na Rezoluciju 1244".

On je kazao da Srbija nije iznenađena protivljenjem Prištine, te da to "za nas nije ništa novo", dodajući da je zbog toga važno posredovanje međunarodne zajednice.

Stefanović je ponovio da su SAD pokazale razumevanje za četiri tačke na koje se oslanja plan predsednika Srbije Borisa Tadića za Kosovo.

"Razumevanje znači da te četiri tačke koje su istaknute u svakom slučaju predstavljaju probleme koje treba rešiti i mi smo se u tom smislu složili, a daleko od toga da postoji neka otvorena ili tajna podrška tom planu", istakao je Stefanović.

On je ukazao da to samo znači da se mora dalje raditi na tome, razgovarati i razrađivati elementi svega toga, da bi "dobili jasan, možda i formalni, institucionalni okvir kroz koji ćemo doći do konkretnog rešenja".

Stefanović je zaključio i da je "jasno da se svi sada plaše nekih nalepnica koje bi odredile format bilo kakvog budućeg rešenja, kao što je nama neprihvatljiv naziv Ahtisarijev plan, kao i neki vrlo važni elementi tog plana, pretpostavljam da bi i za Prištinu bilo neprihvatljivo nešto što se zove plan o četiri tačke srpskog predsednika".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stefanović: Srbija ne odustaje od Rezolucije 1244

Izvor: Politika, 21.Jan.2012

BEOGRAD – Srbija je spremna da ide u Brisel na nastavak dijaloga sa Prištinom u bilo kom momentu, ali je pre toga jako važno da imamo izvesnost oko toga šta će biti sa Rezolucijom 1244, izjavio je danas šef beogradskog pregovoračkog tima Borislav Stefanović. On je gostujući na B92, kazao da...

Nastavak na Politika...

Stefanović:Srbija ne odustaje od Rezolucije

Izvor: Mondo, 21.Jan.2012

Srbija je spremna da ide u Brisel na nastavak dijaloga sa Prištinom u bilo kom momentu, ali je pre toga jako važno da imamo izvesnost oko toga šta će biti sa Rezolucijom 1244, izjavio je Borislav Stefanović.

Nastavak na Mondo...

Riker: Očekujemo kreativnost u dijalogu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jan.2012, 03:21

BEOGRAD -..Zamenik pomoćnika američke državne sekretarke Filip Riker izjavio je da SAD nisu zauzele određeni stav o planu predsednika Srbije u četiri tačke o rešavanju problema Kosova i istakao da je važno nastaviti dijalog Beograd-Priština...Riker je u intervjuu za Politiku rekao da Vašington...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Riker: Svi da budu kreativni u pregovorima

Izvor: TimockeVesti.net, 22.Jan.2012

Zamenik pomoćnika američke državne seretarke Filip Riker izjavio je da SAD nisu zauzele određeni stav o planu predsednika Srbije u četiri tačke o rešavanju problema Kosova i istakao da je važno nastaviti dijalog Beograd-Priština. Riker je u intervjuu za "Politiku" rekao da Vašington ne traži...

Nastavak na TimockeVesti.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.