Stefanović: Prekinuti zloupotrebe

Izvor: RTS, 11.Mar.2012, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Prekinuti zloupotrebe

Vlada Srbije opredeljena da primeni sve dogovore, ali zloupotrebe Prištine, nametanje kosovskih registarskih tablica i ličnih dokumenata moraju prestati, rekao Borislav Stefanović. Šef beogradskog tima će sledeće nedelje video linkom razgovarati sa Robertom Kuperom.

Šef beogradskog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je da će sledeće nedelje preneti evropskom posredniku Robertu Kuperu u razgovoru video-linkom da moraju da se zaustave zloupotrebe Prištine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i pokušaji nametanja kosovskih registarskih tablica i ličnih dokumenata građanima Srbije.

Stefanović, koji će sa Kuperom sledeće nedelje razgovarati o implementaciji postignutih dogovora, ponovio je da je Vlada Srbije u punom smislu opredeljena da primeni sve dogovore, ali da zloupotrebe moraju prestati.

"Nema još puno toga što je ostalo neprimenjeno. To je, pre svega, dogovor o zajedničkom upravljanju administrativnim prelazima i tu će očigledno biti dosta tehničkih problema. Ali, sa Kuperom ćemo razgovarati i o nekim problemima koji su se u međuvremenu pojavili i koji predstavljaju jasnu zloupotrebu Prištine po pitanju registarskih tablica naših građana na Kosovu i Metohiji i naših dokumenata", rekao je Stefanović Tanjugu.

Šef pregovaračkog tima je poručio da takva praksa mora da se zaustavi.

"Mi ćemo to jasno i precizno istaknuti tokom razgovora sledeće nedelje", rekao je Stefanović koga takva praksa, međutim, ne iznenađuje jer je, kako kaže, normalna i uobičajena tokom implementacije dogovora.

Stefanović je podsetio i da su iz upotrebe povučeni leci koje je pre neki dan Euleks delio na prelazima Jarinje i Brnjak, a u kojima piše da građani Kosova od 1. juna moraju imati KS ili RKS tablice, kosovsku ličnu kartu, vozačku i saobraćajnu.

"Dobro je što tih letaka nema i što su povučeni. U svakom slučaju oni sigurno ne odražavaju stav EU, kao ni ono što je dogovoreno u Briselu", istakao je Stefanović.

On je naglasio da se mora pronaći način da se onemoguće takve aktivnosti, koje kako je rekao, govore o jasnoj nameri Prištine i onih koji je podržavaju da zloupotrebe dogovor o slobodi kretanja.

"Sloboda kretanja se odnosi na sve, treba da bude široka i da ljudima omogući normalan život, a ne da ga onemogućava određnim kategorijama stanovnika. Zato mi moramo da svaki izazov te vrste zaobiđemo određenim paketom mera", zaključio je Stefanović.

Dijalog Beogarda i Prištine, potvrdio je šef beogradskog tima, biće nastavljen nakon izbora u Srbiji i formiranja Vlade, ali će u međuvremenu pregovarači sa Kuperom razgovarati putem video linka ili u direktnim, neformalnim susretima.

Kuper je ranije u izjavi Tanjugu najavio da će sledeće nedelje putem video linka razgovarati sa Stefanovićem, kao i sa šeficom prištinskog tima Editom Tahiri o primeni postignutih dogovora.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.