Stefanović: Ovo nije deo dogovora

Izvor: B92, 07.Jun.2012, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Ovo nije deo dogovora

Beograd -- Borislav Stefanović kaže da postignutim dogovorima o slobodi kretanja nije predviđeno da Srbi na severu Kosova i Metohije koriste kosovske registarske tablice.

On je za Radioteleviziju Srbije istakao da su Priština i deo međunarodne zajednice zloupotrebili postignuto rešenje o slobodi kretanja i da ne postoje tajni delovi tog sporazuma.

"Mi smo tokom pregovaračkog procesa vrlo jasno istakli da sever Kosova zbog svojih specifičnosti ne može da potpada pod >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ovu odredbu dogovora i da se ona odnosi na Srbe južno od Ibra, zato što je na severu KiM drugačija situacija", kaže Stefanović.

On je ukazao i da su "istovremeno, potrebe Srba južno od Ibra išle u tom pravcu, nakon naših detaljnih konsultacija sa njima, da im se omogući alternativno korišćenje tablica, sa prefiksom KS, dakle statusno neutralnih".

Pripadnici Euleksa počeli su juče vozačima koji koriste administrativni prelaz Jarinje da dele letke sa obaveštenjem da vozila moraju biti preregistrovana na KS ili RKS tablice.

U letku piše da su novi propisi u vezi sa registarskim tablicama u skladu sa sporazumom o slobodi kretanja postignutim u dijalogu vlasti Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

"Svim vlasnicima automobila sa prebivalištem na Kosovu je dozvoljeno samo da imaju registarske tablice sa inicijalima KS ili RKS", piše na letku Euleksa.

Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova donelo je odluku kojom je od 1. juna zabranjeno kretanje na Kosovu vozilima koja imaju srpske tablice sa početnim slovima kosovskih gradova.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.