Stefanović: Nema pregovora o struji

Izvor: B92, 16.Jul.2011, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Nema pregovora o struji

Beograd -- Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović negirao je da će tokom šeste runde pregovora s Prištinom biti reči o dugu žitelja severnog Kosova za struju.

"Netačno je da će dug za električnu energiju biti predmet predstojećih razgovora u Briselu", rekao je Stefanović.

Stefanović je kazao da dugovanja za električnu energiju nisu predviđena planom i da je očigledno da Edita Tahiri koristi svaku priliku da takvim izjavama doprinese boljem pozicioniranju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prištinskog tima i nje same.

Prema njegovim rečima, Edita Tahiri takvim izjavama, zbog različitih pritiska, želi i da uveri kosovsku javnost u neophodnost nastavka pregovora sa Beogradom, kao i da se ti pregovori vode u njihovu korist.

Beograd i Priština su tokom dosadašnjeg dijaloga uspeli da se dogovore o slobodi kretanja građana, matičnim knjigama i načelno o nostrifikaciji univerzitetskih diploma.

Prema saopštenju kosovske vlade, teme šeste runde dijaloga u Briselu biće telekomunikacija, energetika, slobodna trgovina i katastar.

Šefica prištinskog tima Edita Tahiri je rekla da će tokom predstojeće runde razgovora Priština tražiti da srpske vlasti plate račune za struju koju je Kosovska elektroenergetska korporacija isporučila stanovnicima severnog dela Kosova, nastanjenog uglavnom Srbima. Reč je o dugu za otprilike 12 godina, rekla je Edita Tahiri.

Ivanović: Loša namera Prištine

Oliver Ivanović (Beta, arhiva)

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović potvrdio je da plaćanje struje koja je potrošena na severu pokrajine Kosovskoj elektroenergetskoj korporaciji (KEK) neće biti tema predstojeće runde razgovora Beograda i Prištine.

"Plaćanje KEK-u ili prištinskoj vlasti struje koja je potrošena na severu sigurno neće biti tema razgovora. Tema može biti energetika, ali samo u onom smislu da kosovske vlasti shvate da su EPS i KEK partneri i da EPS isporučuje energiju na severu pokrajine i da jedino EPS može i da naplaćuje struju", rekao je Ivanović Tanjugu.

Ivanović je ocenio da otvaranje teme za koju se unapred zna da je Beograd neće prihvatiti može samo značiti lošu nameru Prištine da "opstruira razgovore" koji predstoje u sredu, 20. jula u Briselu.

Ivanović je rekao da se računi na severu Kosova plaćaju EPS-u i da tu neće biti nikakvih promena.

On smatra da šefica pregovaračkog tima Prištine u razgovorima sa Beogradom Edita Tahiri i prištinske vlasti treba, pre svega, da razmisle o stepenu naplativosti struje na Kosovu, koji, prema njegovim rečima, iznosi 40 odsto.

"Sa tim stepenom naplate, nema šanse da posluje bilo koja ekonomski orijentisana energetska korporacija", istakao je Ivanović i dodao da "Srbi nisu problem", jer je stepen naplate računa za struju koju potroše Srbi u Gračanici, Štrpcima i u drugim delovima na centralnom Kosovu i Metohiji 90 odsto.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stefanović: Dugovi za struju nisu predmet razgovora

Izvor: S media, 16.Jul.2011

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović negirao je izjavu Edite Tahiri da će predmet razgovora šeste runde pregovora biti dugovanja žitelja severnog Kosova za električnu energiju. ..Šef pregovaračkog tima Beograda u razgovorima sa Prištinom Borislav Stefanović...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.