Izvor: JUGpress.com, 07.Okt.2022, 23:07

Šta su građanima važni nacionalni interesi

BEOGRAD

Oko 85 odsto građana smatra da je važno očuvanje Kosova i Metohije, a tri od četiri ispitanika tvrde da je dijalog Beograda i Prištine od izrazite važnosti, pokazalo je istraživanje projekta National(s) koji podržava Fond za nauku Republike Srbije, rekao je danas profesor Fakulteta političkih nauka (FPN) u Beogradu Miloš Hrnjaz.

Istraživanje je sprovedeno od 5. do 15. avgusta ove godine metodom lice u lice i to na reprezentativnom uzorku od 1.186 ispitanika. >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Istraživanje je na osnovu javnog poziva sprovela agencija Sprint Insight.

Hrnjaz je na konferenciji u Medija centru rekao da se za prihvatanje članstva Kosova u Ujedinjenim nacijama u zamenu za formiranje Zajednice srpskih opština i specijalan status Srpske pravoslavne crkve izjasnilo 19 odsto ispitanika, a protiv takve opcije je 49 odsto ispitanika.

Prema rečima docenta na FPN Milana Krstića, 78 odsto građana je saglasno da postoji objektivan nacionalni interes i da je moguće utvrditi ga.

S druge strane, napominje, 89 odsto njih smatra da nacionalni interes treba da obuhvata i srpski narod u regionu, a 79 odsto u široj dijaspori.

Skoro polovina ispitanika blagi prioritet daje interesima svih građana koji žive u Srbiji (42 odsto), dok 32 odsto prioritet daje interesu srpskog naroda i van Srbije, 18 odsto interesima države Srbije, a sedam odsto interesima vlasti u Srbiji.

Iako 47 odsto ispitanika ekonomske interese ističe kao ključan element nacionalnog interesa, 23 odsto političke interese, između 9 i 11 odsto ističe demokratske, identitetske ili ekološke interese, apsolutna većina tvrdi da ne bi žrtvovala jedne zarad drugih interesa.

Kako je istakla docentkinja sa FPN Ivana Radić Milosavljević, većina građana smatra da je članstvo u Evropskoj uniji nacionalnii interes, a na potencijalnom referendumu o članstvu 39 odsto bi glasalo za.

Ona je naglasila da ispitanici navode da bi članstvom bila najviše bila ugrožena tri nacionalna interesa – očuvanje Kosova, očuvanje samostalnosti u odlučivanju, očuvanje postojanja i zaštite srpskog naroda gde god on živi.

Ipak, 63 odsto građana, kako kaže, smatra da je saradnja sa EU važna za nacionalne interese Srbije.

Istraživač Stevan Nedeljković navodi rezultate istraživanja koji pokazuju da je građanima najbitnije osiguranje bezbednosti Srba na Kosovu (91 odsto), a 80 odsto ispitanika ističe dobrosusedske odnose u regionu kao nacionalni interes.

Oko 80 odsto građana smatra da ne treba uvesti sankcije Rusiji, dok osam misli da treba, a 12 ne zna.

Kada je reč svrstavanju Srbije na političke polove, 13 odsto ispitanika smatra da Srbija pripada Zapadu, 20 istoku, dok većina od 53 odsto smatra da ne pripada nijednoj strani, a 14 odsto njih ne može da se odluči.

Prema Nedeljkovićevim rečima, 69 odsto građana podržava vojnu neutralnost Srbije, a kada je reč o saradnji sa Rusijom, Kinom i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), građani uglavnom imaju jasne stavove.

Njih 70 odsto smatra da saradnja sa SAD ugrožava samostalnost u odlučivanju Srbije, 68 odsto da saradnja sa Rusijom ugrožava put Srbije ka EU, 58 da saradnja sa Kinom ugrožava taj put, a 32 odsto da saradnja sa SAD ugrožava isti interes Srbije.

Izvor: FoNet

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.