Šta predviđaju zakoni o vojsci Kosova?

Izvor: RTS, 19.Okt.2018, 12:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta predviđaju zakoni o vojsci Kosova?

Zakoni o transformaciji kosovskih snaga bezbednosti u oružane snage predviđaju da kosovska vojska ima mandat na celoj teritoriji Kosova i Metohije, kao i sve atribute oružane formacije – vrhovnog komandanta, generaštab, oružje, simbole.
Zakoni, koje je kosovski parlament juče usvojio u načelu, a u koje je Tanjug imao uvid, predviđaju da KBS koje se transformišu u vojsku imaju mandat na celoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << teritoriji samoproglašene "Republike Kosovo" i to kroz jedinstven lanac komandovanja.

Predviđeno je da vojska ima do 5.000 aktivnih pripadnika i da bude multietnička, što znači da bi u njenom sastavu trebalo da budu i pripadnici manjina na KiM, uključujući i Srbe. 
"Kosovske snage bezbednosti su ovlašćene da koriste sile, vatreno oružje, alat i opremu koju koriste, kako bi ispunili svoje ustavne i zakonske nadležnosti i dužnosti", navedeno je u zakonima.
Osnovni zadatak KBS, koji će, kako je predviđeno, preći pod ingerencije ministarstva odbrane, jeste da štiti teritorijalni integritet samoproglašenog Kosova, kao i da štiti građane i zajednice, daje vojnu podršku civilnim vlastima i učestvuje u međunarodnim operacijama.
Zakoni predviđaju da do transformacije u vojsku dođe u periodu od deset godina.
Vrhovni komandant KBS biće predsednik Kosova i on će u hitnim slučajevima moći da naredi mobilizaciju. 
Kad je reč o strukturi, vojska će imati generalštab, na čijem čelu će biti osoba koja će imati čin generala i koju predlaže ministar odbrane, a imenuje kosovski predsednik.
Vojska će imati četiri kategorije pripadnika, odnosno aktivni i rezervni sastav, regrute i veterane, ali i rezervno osoblje, kadete, regrute i civilno osoblje.
Predviđeno je da KBS ima pet komandi – glavni štab, komandu kopnene sile, nacionalne garde, logističku i komandu za doktrinu i obuku.
Prema zakonima, dan Kosovskih snaga bezbednosti biće 27. novembar, a simboli himna, zastava, simbol KBS i simboli jedinica KBS. 
U zakonu se, kad je reč o naoružanju, navodi da će KBS biti opremljen sistemima oružja u skladu sa potrebama za ispunjavanje svojih nadležnosti i dužnosti.
Mobilizacija KBS se vrši u vreme mira naređenjem komandanta KBS, a u vreme vanrednog stanja naređenjem kosovskog predsednika. 
Kosovski parlament je juče, bez prisustva poslanika Srpske liste, usvojio u prvom čitanju predlog zakona o kosovskim bezbednosnim snagama, koji definiše nadležnosti, organizaciju i funksionisanje KBS kao "multietničke, profesionalne, oružane i ovlašćene snage za služenje u zemlji i inostranstvu, u skladu sa ustavnim i zakonskim mandatom u odbrani teritorijalnog integriteta, građana, imovine i interesa Republike Kosovo, a koji podleže demokratskoj građanskoj kontroli".
Usvojen je i nacrt zakona o kosovskoj službi bezbednosnih snaga, koji, kako se navodi, reguliše opšte uslove službe na principima zakonitosti, profesionalnosti, komandovanja, discipline, poštovanja, časti, transparentnosti, odgovornosti i nediskriminacije.
Usvojenim predlogom zakona o ministarstvu odbrane, dosadašnje ministarstvo kosovskih snaga bezbednosti biće transformisano u ministarstvo odbrane, u okviru kosovske vlade, s ciljem nadgledanja i demokratske civilne kontrole KBS. 
Ministarstvo odbrane će, prema tom zakonu, na strateškom nivou kreirati i sprovoditi državnu odbrambenu politiku i obavljati svoje funkcije u sladu sa ustavom.
Zakoni za sada nisu objavljeni na sajtovima skupštine i vlade u Prištini.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šta predviđaju zakoni o vojsci Kosova?

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Okt.2018

BEOGRAD - Zakoni o transformaciji Kosovskih snaga bezbjednosti u oružane snage predviđaju da kosovska vojska ima mandat na cijeloj teritoriji Kosova i Metohije, kao i sve atribute oružane formacije - vrhovnog komandanta, generaštab, oružje, simbole.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Šta predviđaju zakoni o vojsci Kosova?

Izvor: Vesti-online.com, 19.Okt.2018

Zakoni o transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u oružane snage predviđaju da kosovska vojska ima mandat na celoj teritoriji Kosova i Metohije, kao i sve atribute oružane formacije - vrhovnog komandanta, generaštab, oružje, simbole....Zakoni, koje je kosovski parlament juče usvojio u načelu,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.