Šta je sa novcem za stanove na KIM

Izvor: B92, 20.Dec.2011, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je sa novcem za stanove na KIM

Beograd -- B92 nastavlja da istražuje da li je novac namenjen izgradnji stanova na Kosovu završio u nečijim džepovima. Novac je izdvojen pre 7 godina, ali stanova nema.

Do sada nije precizno utvrđeno koliko su puta građani Srbije prethodnih godina izdvojili novca za takozvani "patriotski lopovluk".

Podsetimo, juče smo objavili ugovor u vrednosti 6 miliona evra, za koji je angažovano preduzeće Daki, čiji je vlasnik Idriz Šijak.

Mada su ugovor o izgradnji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stanova potpisali Koordinacioni centar i Građevinska direkcija, umesto ugovorenih stanova u Kosovskoj Mitrovici i danas stoji samo prazna livada.

Ako se stanovi nikada ne izgrade, a država za to izdvoji novac, onda se nameće pitanje zašto ni sedam godina kasnije do sada niko nije odgovarao.

B92 je došao u posed dokumentacije koja potvrđuje da je koordinacioni centar, na čijem čelu se nalazio Nebojša Čović, odlučio da u Kosovskoj Mitrovici izgradi četiri zgrade za Srbe na Kosovu.

Na čelu direkcije u vreme potpisivanja ugovora bio je Zoran Popović, kasnije privođen zbog afere Aerodrom. Njegov naslednik iz stranke G17 Slaviša Zlatanović preuzeo je ovaj posao.

"Ugovor koji vi pominjete je potpisan u 2004. kada je na čelu bio Popović. Direkciji je prebačena obaveza i da bude realizator projekta pa je prebačeno sto miliona preduzeću Daki iz Kosovske Mitrovice i negde na proleće je meni stigla situacija da plaćamo još. Ja šaljem nadzorni program koji izlazi na gradilište i utvrđuje da radovi nisu izvedeni već su samo iskopani temleljne trake što nije bilo dovoljno da opravda avans pre toga", kaže Zlatanović.

Bivši direktor Direkcije za B92 kaže da nakon toga Direkcija nije uplatila ni jedan jedini dinar preduzeću Daki, već je sve prepušteno ministarstvu za Kosovo.

Iako je ugovorom predviđeno da se zgrade izgrade 12 meseci to se nikada nije dogodilo. Zašto niko iz DSS, stranke koja kasnije preuzima od Čovića rukovođenje korodinacionim telom nije preispitao ovaj slučaj i pokrenuo tužbu protiv preduzeća Daki nije jasno do danas. Ni Sanda Rašković Ivić ni Slobodan Samardžić koji su bili na čelu koordinacionog tela i ministarstva za Kosovo nisu bili raspoloženi da za B92 govore bilo šta o tome zašto nikada nisu zahtevali da se ispita gde je novac otišao.

U vladi Srbije je od 2004. do 2006. funkciju ministra finansija obavljao Mlađan Dinkić. On za B92 kaže da nije upoznat da li je u ovom slučaju zloupotrebljen novac za nešto što nikada nije izgrađeno. Time, po njegovom mišljenju, treba da se bave tužilaštvo i policija.

Dinkić: Zaista ne znam ni o kakvim malverzacijama i neka brate svako radi svoj posao, ali ono što je moje pitanje, ne znam zaista o ovom slučaju ništa, kako to da treba da ispliva 10 godina ili pet nešto što se dešavalo pre x godina i to tek u predizbornoj kampanji da postane aktuelno.

B92: Jeste li ikada na vladi raspravljalo o izgradnji stanova za Srbe na Kosovu?

Dinkić: Ja u tome nikad nisam učestvovao, ja stvarno ne znam o čemu se radi, očito je da je to pitanje dignuto iz političkih razloga, šta god da je u pitanju jer prosto je neverovatno da pitanja iz 2003. 2005, 2006. i 2007. sada isplivavaju baš pred izbore koja god da su i za koga god da su vezana.

Podsetimo, iz ugovora do kog je došla ekipa emisije Insajder se vidi da je deo novca prebačen preduzeću Daki, a preko njega, opet deo novca uplaćen preduzeću Masters, čiji je vlasnik nedavno uhapšeni Bojan Radovanović. Ovo preduzeće se u papirima do kojih je došla ekipa Insajdera, pojavljuje kao podizvođač radova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.