Srušeni nadgrobni spomenici kod Vitine

Izvor: RTS, 21.Jan.2013, 00:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srušeni nadgrobni spomenici kod Vitine

U selu Klokot kod Vitine porušeno 27 nadgrobnih  spomenika, rekao za RTS lokalni paroh. Kancelarija za Kosovo i Metohiju zatražila od međunarodne zajednice da što pre pronađe i kazni počinioce. Kosovska policija od večeras obezbeđuje pravoslavne crkve u srpskim sredinama Kosovskog pomoravlja.

Na jednom od dva pravoslavna groblja u selu Klokot kod Vitine porušeno je 27 nadgrobnih  spomenika, preneo je RTS-u lokalni paroh Srpske pravoslavne crkve. 

"Spomenici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su porušeni danas popodne na gornjem groblju u Klokotu", rekao je paroh. 

On je dodao da su vernici danas pre podne obišli groblje. Tada su spomenici na grobovima bili čitavi. Akcija za sada nepoznatih počinilaca u Klokotu je usledila posle podne. 

Kosovska policija od večeras obezbeđuje pravoslavne crkve u srpskim sredinama Kosovskog pomoravlja, a u Gnjilanu, prema rečima očevidaca, prisutne su jače snage policije sa opremom za razbijanje demonstracija. 

Akcija rušenja spomenika na pravoslavnim grobljima na Kosovu izvedena je nedavno i u Kosovom Polju kada je porušeno 56 nadgrobnih spomenika.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudila uništavanje i skrnavljenje 27 srpskih nadgrobnih spomenika u selu Klokot i zatražila od međunarodne zajednice da što pre pronađe i kazni učinioce ovog vandalskog čina.

U saopštenju Kancelarije se podseća da je na teritoriji Kosova i Metohije uništen i oštećen 5.261 nadgrobni spomenik i da je većina grobalja nepristupačna, pretvorena u deponije, zarasla u korov i šipražje.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.