Srpski odbornici prekinuli sednicu

Izvor: B92, 09.Avg.2011, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski odbornici prekinuli sednicu

Leposavić -- Sednica odbornika srpskih opština na Kosovu o sporazumu sa KFOR-om prekinuta je jer joj ne prisustvuju odbornici iz Zubinog Potoka.

Sednica je počela u Leposaviću u 12,45, ali je prekinuta jer ne postoje formalno pravni uslovi za njeno održavanje, zato što sednici ne prisustvuju odbornici iz Zubinog Potoka.

"Dogovoreno je da svaka opština posebno održi sednicu i da se vreme naknadno dogovori", saopštio je novinarima predsednik Skupštine opštine Leposavić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Slavko Stefanović.

Zajednička sednica skupština opština severnog Kosova, posvećena političko bezbednosnoj situaciji i dogovoru predstavnika Vlade Srbije i Kfora, prekinuta je nakon 10 minuta.

Sednica je prekinuta kako bi se održale konsultacije o tome da da li će zajednička sednica biti održana ili će odbornici u svojim skupštinama opštinama održati samostalne sednice.

U zgradi Više ekonomske škole u Leposaviću nije bilo ni uslova za održavanje sedice, između ostalog što je sala mala.

Pored odbornika, predsednika opština i Skupština opština - Zvečan, Leposavić i Kosovska Mitrovica, sednici su prisustvovali i načelnik Kosovskomitrovačkog orkuga i lideri političkih partija i koalicija koje deluju na severu Kosova.

Iz Zubinog Potoka jedino je bio prisutan predsednik Skupštine Opštine Stevo Božović.

Ipak dozvoljeno medijima

Predstanvici DSS su zatražili da se stvore uslovi za održavanje zajedničke sednice i da na njoj budu prusutni svi mediji.

Sednica je na počektu bila zatvorena za javnost, ali je ubrzo izlgasano da se novinarima ipak dozvoli ulazak. Sednica je počela sa 45 minuta zakašnjenja.

Na sednici je, kako je najavljeno, prvo trebalo da bude reči o uklanjajnu barikada, što je i prva tačka Sporazuma koji su postigli predstavnici Vlade Srbije sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom.

Na sednici je trebalo da se razgovara i o sastanku koji su predstavnici Srba sa severa Pokrajine imali u nedelju u Begradu sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Pred početak sednice predstavnici Demoktratske stranke Srbije novinarima su podelili saopštenje u kome ocenjuju da dogovor sa Kforom predstavlja pristanak vlasti u Srbiji da se, suprotno Ustavu i Rezoluciji 1244, na severu Kosova primenjuje Ahtisarijev plan.

Srbi drže u blokadi put Zvečan - južna Kosovska Mitrovica kod sela Rudare i povremene blokade u mestima Zupče kod Zubinog Potoka i u Leposaviću, gde se propuštaju vozila Kfora kojim se za baze na severu prevozi hrana, voda i gorivo.

Predstavnici Srba sa severa Pokrajine poručili su juče građanima na barikadi u Rudaru da je obaveza srpskog naroda da bude uz svoju državu Srbiju i da podrži odluke Beograda iako im se nesto ne svidi u potpunosti, jer je to, kako su naveli, u obostranom interesu.

Sporazum sa Kforom, koji su predstavnici Vlade Srbije postigli u petak, precizira da će kontrolu nad administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak najmanje do 15. septembra zadržati Kfor. Srbi su najpre bili protiv sporazuma, uz obrazloženje da je neprecizan i da se ne zna koja će roba iz Srbije moći da ulazi na sever Kosova.

Jakšić: Beograd izdaje Srbe

Odbornik Demokratske stranke Srbije u Skupštini opštine Kosovske Mitrovice Marko Jakšić optužio je danas vlast u Beogradu za izdaju kosovskih Srba i rekao da su Srbi sa severa Kosova protiv "sporazuma Boris Tadić – Hašim Tači".

"Ne može izdaja da se dešava u mraku. Zajednička sednica četiri skupštine opštine sa severa Kosova mora da bude transparentna. Doveli ste nas u salu gde treba da stane 120 ljudi, što je nemoguće. Držite sastanak bez članova opštinskih veća i bez prisustva medija", rekao je Jakšić na početku sednice u Leposaviću.

Jakšić je kazao da su se odbornici sastali da bi raspravljali o sporazumu beogradskih pregovarača i Kfora, a ne o političko-bezbednosnoj situaciji koja je na dnevnom redu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ODLOŽENA SEDNICA ODBORNIKA U LEPOSAVIĆU

Izvor: Kurir, 09.Avg.2011

LEPOSAVIĆ - Čelnici opština sa severa Kosova odložili sednicu na kojoj je trebalo da donesu odluku o primeni sporazuma sa Kforom...Predsednik opštine Leposavić Slavko Stojanović kaže za RTS da sednica ne može da bude održana, jer nema "formalno-pravnih uslova za njeno održavanje"...Nova sednica...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.