Srpski novinari protestovali u Prištini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Maj.2016, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski novinari protestovali u Prištini

Ispred zgrade Radio Kosova u centru Prištine danas su protestovali medijski radnici i građani u organizaciji UNS Kosova, zbog kršenja zakona u procesu izbora direktora kanala 2 RTK.

Predsednik UNS Kosova Budimir Ničić rekao je da UNS Kosova sa ovog skupa šalje bordu RTK-a poruku da moraju da poštuju zakon, kao i poruku centralnim kosovskim institucijama da poštuju Ustav. Ničić je rekao da je RTK javni sesrvis svih građana, tako da učesnici protesta, novinari i strukovno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << udruženje imaju pravo da se interesuju za rad tog javnog servisa i da isto tako imaju pravo da ukazuju na eventualno kršenje zakona vezano za taj javni servis.

On je rekao da na sve to učesnici protesta imaju pravo, jer je reč o javnim parama, o parama učesnika protesta kao građana Kosova.

"Dakle, najnovije kršenje zakona, po nama je ovo koje se odnosi na izbor direktora RTK 2 kanala. Mi smo, od kada je osnovan taj kanal, ukazivali, pravili specijalne emisije o kršenju zakona na tom kanalu, nepotizmu i svemu ostalom. Ali ovo kršenje zakona je na neki način kap koja je prelila čašu", rekao je Ničić.

On je kazao da je UNS Kosova posebno zainteresovan za taj proces, jer su dva člana tog udruženja (Nikola Krstić i Darko Dimitrijević) kandidati za direktora RTK 2 kanala, a možda je još neki član tog udruženja kandidat.

"Mi to ne znamo zato što je taj proces potpuno netransparentan, a time se zapravo i krši zakon. Drugi deo kršenja tog zakona odnosi se na radnu grupu, odnosno na ad hok komisiju koju formira taj bord, a koja istom tom bordu predlaže najmanje dva kandidata za izbor direktora tog kanala",rekao je Ničić.

On je kazao da ta radna grupa, treba da broji sedam članova, treba da je čine medijski eksperti i istaknuti predstavnici civilnog društva kao i ljudi nezavisni od politike.

Po saznanjima udruženja, kazao je on, samo dvojica ispunjavaju uslove da budu članovi te komisije, a jedan od članova je čak i savetnik ministra za povratak, čije ime je skinuto sa zvaničnog sajta nakon njihovog reagovanja.

Prema oceni Ničića, to je ono što se RTK 2 tiče, za koji mnogi misle i kažu da je to ono što pripada Srbima, odnosno srpskoj zajednici po Ustavu i Ahtisarijevom planu."Mi ,međutim, godinama tvrdimo da to nije to. Zato i poruka centralnim instucijama Kosova da poštuju Ustav. Srbi nisu dobili ono što im Ustavom Kosova pripada, a to je nezavisni srpski TV kanal koji će pokrivarti celu teritoriju Kosova, koji će imati frekvenciju", kazao je Ničić.

Upitan da li srpska zajednica i dalje insistira da srpski nezavisni TV kanal bude lociran u Gračanici, Ničić je odgovorio da je to sada najmanje bitno, a da je najbitnije da se promeni zakonski okvir, da taj kanal ima svoj sopstveni bord i da taj bord može sam da bira i direktora, da vodi uređivačku politiku i da radi sve ostalo što su njegove nadležnosti. Jedan od kandidata za direktora RTK 2, Darko Dimitrijević je rekao da je jako čudno da doskorašnji zamenik gradonačelnika opštine Štrpce bude jedan od kandidata, i dodao da je to izričito zabranjeno zakonom o RTK.

"Verujem da tu ima političkog nepotizma, ali mislim da je krajnje vreme da nam i Srpska lista konačno odgovori šta su oni preduzeli da se zakon ispoštuje", rekao je Dimitrijević.

Zahteve učesnika protesta da se poštuju zakoni i Ustav kosova podržao je i kosovski analitičar Imer Muškoljaj.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.