Srbija nije priznala Kosovo

Izvor: RTS, 25.Feb.2012, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija nije priznala Kosovo

Dogovorom iz Brisela Srbija nije priznala nezavisnost Kosova, već je naprotiv, Rezoluciji 1244 dala novi život i potvrdu na međunarodnoj sceni, rekao šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović. Fusnota se neće istopiti, kaže Stefanović.

Šef beogradskog pregovaračkog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović predstavio je javnosti detalje dogovora u Briselu i rekao da Srbija nije priznala Kosovo, niti će to ikada učiniti.

"Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nije priznala nezavisnost Kosova, već je naprotiv, Rezoluciji 1244 dala novi život i potvrdu na međunarodnoj sceni", rekao je Stefanović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Stefanović je istakao i da je postignuti dogovor potpuno u skladu sa Ustavom i nacionalnim interesima Srbije.

"Stavovi koji se čuju iz Vašingtona i Prištine da će ovaj dogovor pomoći u priznavanju nezavisnosti Kosova nisu ispravni", naglasio je Stefanović.

Stefanović je istakao da će Priština u regionalnim inicijativama biti predstavljena na asimetričan način, bez prejudiciranja nezavisnosti.

Predmet najvećeg sporenja u Briselu bila je fusnota, rekao je Stefanović. To što nije prihvaćen zahtev Prištine da deklaracija o nezavisnoti Kosova bude dokument na koji će se pozivati, smatra značajnim uspehom našeg tima.

"Srbija nikad nije bila protiv regionalnog predstavljanja Prištine, ona je već članica u 95 odsto organizacija, jer kroz rad sa njima u tim organizacijama Srbija ostvaruje uticaj na odluke koje donose. Važno je što Priština neće moći da ističe elemente državnosti", ističe Stefanović.

Na pitanje da li je i definitivno utvrđeno kakva će biti uloga Euleksa, budući da je Priština tvrdila da je ona posmatračka, Beograd da je izvršna, a Euleks da još nije definisana, Stefanović je rekao da ta misija treba da funkcioniše na statusno neutralan način.

"U protokolu je potvrđeno Euleksovo prisustvo i mandat koji jasno definiše severne prelaze kao specifične. Za nas je najvažnije da Euleks nastavi svoju funkciju i prisustvo na Jarinju i Brnjaku, a prisustvo albanskih carinika će biti u formi carinskih svedoka i to je to", istakao je Stefanović.

Fusnota se neće istopiti

Znam da je zvezdica kod nekih predmet podsmeha, ali je važno ono što ispod nje piše, a to je da se vraća Rezulucija 1244 u međunarodnu arenu i potvrđuje i njen značaj, kao i svi elementi našeg interesa i države, rekao je Stefanović.

Uz opasku da je savetovan da ne komentariše izjavu šefa pregovaračkog tima Prištine Edite Tahiri da je "zvezdica kao pahuljica i da će se do proleća istopiti", Stefanović je rekao da se vara onaj ko tako misli.

"Zima njihovog nezadovoljstva neće proći, jer se ova fusnota neće istopiti", rekao je Stefanović.

Stefanović je još jednom naglasio da je srpska delegacija spremna da nastavi dijalog u što skorije vreme i da bi, po njegoovom mišljenju, tada trebalo da se raspravlja o povratku raseljenih, povratku njihove imovine i o nestalima.

"Na to želimo da stavimo akcenat, kao i o razgovorima o električnoj energiji i Telekomu o kojima smo već razgovarali, ali kao što znate tu postoje veliki problemi", dodao je Stefanović.

Stefanović je demantovao i sve spekulacije da će Kosovo otvoriti kancelariju u Beogradu.

Šef tima Beograda rekao je i da će dva sporazuma, koja nisu potpisana, biti dostavljena Skupštini na razmatranje pošto ih usvoji Vlada.

Inače, predstavnici Beograda i Prištine juče su, posle tri dana maratonskih  pregovora, postigli dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova i integrisanom upravljanju prelazima.

Kosovo će na regionalnim forumima biti predstavljeno uz fusnotu u kojoj će biti navedeni Rezolucija 1244 i mišljenje Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti.

U tekstu fusnote pisaće: "Ovaj naziv, bez prejudiciranja statusa Kosova, u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP-a o deklaraciji o nezavisnosti Kosova".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.