Srbija ne da Kosovu prihode od carine

Izvor: S media, 17.Avg.2011, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija ne da Kosovu prihode od carine

Normalizacija stanja na severu Kosova, odnosno stavljanje carine i suda pod kontrolu Prištine, zahtevi koje će Angela Merkel saopštiti zvaničnicima Beograda u ponedeljak.

Nemačka kancelarka Angela Merkel dolazi u ponedeljak u Beograd sa zahtevom da se “normalizuje situacija” na severu Kosova, pre svega kad su u pitanju carina i sud i da se rešenje postigne kroz dijalog Beograda i Prištine, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << saznaje “Blic” iz više pouzdanih izvora.

Strah zvaničnog Beograda da “normalizacija” znači stavljanje carine i suda pod kontrolu Prištine i da će ako odbije Beograd biti suočen sa blokadom daljih integracija u EU izazvali su nervozu i sve oštrije izjave srpskih zvaničnika da “Beograd neće preći crvene linije” i da se zarad članstva u EU “neće odreći Kosova”.



- Nema potrebe da insistiraju na dijalogu jer smo mi potpuno opredeljeni za dijalog i daćemo maksimum da se postigne kompromis, ali je iluzorno da se od nas očekuje da prihvatimo nešto što je suprotno državnim interesima. Mi ne možemo da razgovaramo o tome da, recimo, prihodi od carine idu u Prištinu jer bi to značilo da finansiramo albansku, samoproglašenu državu, ali možemo da razmotrimo da prihodi ostaju lokalnim opštinama na severu za njihov razvoj - kaže za “Blic” Goran Bogdanović, ministar za Kosovo i Metohiju.



Nervoza zvaničnika u Beogradu pred dolazak Merkelove i neizvesnost koliko će nemačka kancelarka biti tvrda u zahtevu da se sever Kosova stavi pod kontrolu Prištine videla se i juče u izjavama zamenika premijera Ivice Dačića, kao i u porukama vicepremijera Božidara Đelića koji je novinare uveravao da “ne vidi želju međunarodne zajednice da Srbiju spreči da uđe u EU” jer zahtevi da prizna Kosovo praktično znače dizanje rampe za srpske EU integracije.

Vlada panika

Poslanica Vesna Pešić u tekstu “Zašto Tadić i DS prete EU” na sajtu “Peščanika” piše: “Izgleda da nam ne daju ni Evropu ni Kosovo. Ni mrvice boljeg života, a ni delić Kosova. (...) U stvari, panika je zavladala jer u Srbiju dolazi Angela Merkel krajem meseca, s namerom da nas pritisne oko Kosova, da se mirno reše preostali problemi na Kosovu. Priprema se ponuda da sever dobije specijalni status. Važna je poseta Merkelove jer Nemci sada vuku poteze.”

Dačić je juče pozvao najviše državne zvaničnike da međunarodnoj zajednici prenesu da Srbija ne može da trguje svojim nacionalnim i državnim interesima u korist ulaska u EU.

- Nije samo bitno šta će nemačka kancelarka Angela Merkel da kaže prilikom posete Beogradu, nego je bitno i šta će da kaže predsednik Srbije, premijer i drugi jer i mi moramo tačno da pošaljemo poruke, a to je da niko ne treba Srbiju da stavlja u situaciju da bira između Kosova ili Evrope - rekao je Dačić i naglasio da je “Srbiji cilj da bude članica EU, ali da zbog toga ne može da trguje sa svojim nacionalnim i državnim interesima”.

Dačić je rekao da treba da se pošalje i jasna poruka Albancima da Srbija želi mir s njima i završetak istorijskog konflikta, ali da ne provociraju Srbiju “skrivajući se iza velikog brata”. On smatra neophodnim i da se jasna poruka pošalje kosovskim Srbima, koji od države očekuju da saopšti šta će učiniti u slučaju nepovoljnih varijanti.

Angela Merkel 22. avgusta u Beogradu

Zbog Merkelove pomeraju sednicu o Kosovu?

Dolazi li gospođa Merkel i po Novosti?

Vladimir Todorić, iz Centra za novu politiku koji je prošle godine izašao sa predlogom rešenja za sever Kosova, kaže za “Blic” da je mogućnost za dogovor o podeli Kosova “de jure” otpala i da je sada trenutak da se pregovara o planu “Ahtisari plus” koji bi obuhvatio i pitanje statusa srpskih enklava na jugu Kosova.

Inače, dobro obavešten prištinski list “Koha ditore” nedavno je objavio nezvaničnu informaciju da EU priprema plan o “supstancijalnoj autonomiji” za sever Kosova po kojem bi srpske opštine imale zajednički mehanizam pomoću kojeg bi same odlučivale, a dobile bi i stepen finansijske samostalnosti. One bi na direktan način dobijale određeni procenat od carinskih taksa na prelazima sa Srbijom i na taj način bi dobile finansijsku autonomiju od Vlade Kosova. Mehanizam preko kojeg će opštine odlučivati biće nazvan “regionalni savet za sever” i biće formiran na osnovu Ahtisarijevog plana. Opštine će imati i jednu posebnu budžetsku liniju koju će kontrolisati Priština. Prištinska štampa navodi da će drugi detalji kao što su dokumenta, tablice, sudovi i ostali problemi biti rešeni dijalogom Beograda i Prištine uz posredovanje EU. Niko još zvanično nije potvrdio ovu informaciju.

(Blic)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.