Srbija i Vlada Srbije uz srpski narod na KiM

Izvor: Akter, 25.Feb.2016, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i Vlada Srbije uz srpski narod na KiM

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić danas je u Goraždevcu položio cveće na obnovljeni spomenik stradalim Srbima iz ovog sela i istakao da su Srbija i Vlada Srbije uz svoj narod na Kosovu i Metohiji

Đurić je prisustvovao osvećenju obnovljenog spomenika u centru Goraždevca, koje je obavio arhimandrit Sava Janjić.

Spomenik je srušen 7. decembra prošle godine, a obnovljen je >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << sredstvima Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

"Obnavljajući ovaj spomenik mi obnavljamo sami sebe duhovno, negujemo sećanje na one koji su dali sve što imaju za svoj narod, svoju zemlju i na one koji su stradali samo zato što su bili pripadnici srpskog naroda", rekao je Đurić.

Država Srbija, Vlada Republike Srbije, jesu uz svoj narod na Kosovu i Metohiji i negujući sećanje, našu tradiciju, vrednosti i identitet, mi ovde udaramo temelje naše budućnosti i našeg opstanka, istakao je Đurić.

Bez sećanja na to ko smo i šta smo, šta smo doživeli i kroz šta smo prošli, ne možemo imati ni valjane budućnosti, rekao je Đurić.

"Naši spomenici nikada nisu samo spomenici, oni su ujedno temelji naše obnove. Tako gledamo na ovaj spomenik i sa ljubavlju, pijetetom i poštovanjem se sećamo svih onih koji su u tragičnim okolnostima izgubili živote", rekao je Đurić.

Spomenik srpskim žrtvama u Goraždevcu oštećen je i jula prošle godine, kada su nepoznate osobe na njega bacilje "molotovljev koktel". Venac na spomenik je položio i zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović.

Osvećenje spomenika obavio je arhimandrit Sava Janjić, koji je istakao da brinući o svojim pokojnima, ostajemo rešeni i čvrsti u nameri da ostanemo i opstanemo na ovim prostorima.

Janjić je poručio da je važno da nikada ne nestane uspomene na nevino stradale Srbe iz Goraždevca, među kojima su i dečaci Panto Dakić i Ivan Jovović, koji su ubijeni na reci Bistrici 2003. godine.

Spomenik su obišli i dvojica srpskih ministara u Vladi Kosova, Ljubomir Marić i Dalibor Jevtić, meštani Goraždevca, predsednik Srpske liste Slavko Simić i drugi.

U Goraždevcu u potpunom albanskom okruženju živi oko 1.000 Srba.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.