Srbi u Austriji protiv prijema KiM u Unesko

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Okt.2015, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi u Austriji protiv prijema KiM u Unesko

Austrija bi, kao neutralna zemlja, trebalo da da važan doprinos okončanju dominacije najmoćnijih država UN time što bi 3. novembra glasala protiv prijema Kosova u članstvo Unesko, ocenio je danas Centralni Savet Srba u Austriji.

"I pored bilateralnog priznanja Kosova od strane Austrije ne vidimo nikakav razlog da se dobri susedski odnosi prema Srbiji dalje nepotrebno opterećuju i da se ne poštuje Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244", navodi se u pismu upućenom austrijskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kancelaru Verneru Fajmanu i šefu diplomatije Sebastijanu Kurcu.

Centralni Savet Srba u Austriji ukazuje da bi u sedmoj deceniji od osnivanja UN bilo krajnje vreme da se dominacija najmoćnijih zemalja u svetskoj organizaciji okonča.

Članstvo Kosova u Unesko ne bi bio doprinos regionalnoj stabilnosti, već bi prouzrokovao suprotno, dodaje se u pismu i podseća "da su to potvrdili ne samo insajderi, već i nekadašnji predsedavajući Unesko Frederiko Major".

"Za civilno društvo Kosova i Metohije bi, prema našem mišljenju, bilo od veće koristi ako bi Austrija podržala primenu Briselskog sporazuma, odnosno direktni dijalog Beograda i Prištine. Najveća briga vezana za prijem Kosova u članstvo Uneska postoji zbog srpskog verskog i istorijskog nasleđa", navedeno je u pismu.

Centralni Savet Srba podseća na razaranja iz 2004.godine kada je zapaljeno 35 manastira, 930 srpskih kuća i više od 4.000 Srba proterano iz svojih domova.

U pismu austrijskim vlastima Savet podseća i na dobre, prijateljske odnose Srbije i zvaničnog Beča, ukazujući da je Austrija sa 440 preduzeća najveći investitor u Srbiji i da austrijske firme uživaju veliki ugled u Srbiji.

Takođe je ukazano i na oko 300.000 Srba koji žive u Austriji, a koji su, kak oje navedeno, doprineli uspostavljanju dobrih odnosa dve zemlje svojim dugogodišnjim radom.

"Mi želimo da u interesu Austrije te dobre odnose i u buduće gradimo, kao i da podržimo Srbiju na njenom putu u EU i zbog toga vas pozivamo da ne preduzimate nikakve korake koji nisu u saglasnosti sa međunarodnim pravom, odnosno u duhu naših dobrosusedskih odnosa", podvlači se u pismu.

Srbija, kako ističe Savet Srba u Austriji, zaslužuje veću podršku, a ne dalje poniženje, a posebno ne od strane jedne neutralne, prijateljske, Dunavom povezane susedne zemlje.

"Centralni Savet Srba u Austriji, u ime svojih članova, koji su i austrijski državljani, poreski obveznici i birači, pozivaju vas kancelara iministra, da ne dovodite dalje u pitanje dobre odnose sa Srbijom, poštujete Rezoluciju 1244 i na idućoj sednici Unesko glasate protiv članstva Kosova", podvlači se u pismu.

Gudenus: Nepravda je da Kosovo uđe u Unesko

Potpredsednik Slobodarske partije Austrije Johan Gudenus ocenio je da bi bila velika nepravda da samoproglašena država Kosovo bude primljena u Unesko i dodao da on lično pruža podršku Srbiji.

Gudenus je novinarima rekao da je u poslednje vreme dosta nepravde učinjeno Srbiji i da je prekršeno međunarodno pravo, navodeći da je po Rezoluciji Ujedinjenih nacija 1244 Kosovo i Metohija i dalje deo Republike Srbije.

On je podsetio da je u martovskom nasilju 2004. godine na Kosovu i Metohiji porušeno i spaljeno više od 150 pravoslavnih manastira i crkava.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine u Briselu, Gudenus je naveo da albanska strana igra sa neotvorenim kartama, kao i da dalji ishod nažalost ne može da proceni.

On takođe smatra da je tu ponovo Srbiji učinjena velika nepravda.

Gudenus je nedavno potpisao internet-peticiju protiv prijema Kosova u članstvo Uneska.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Poziv Beču da ne glasa za prijem Kosova u Unesko

Izvor: Cafe.ba, 31.Okt.2015

BEOGRAD - Centralni savjet Srba u Austriji pozvao je danas Austriju da na generalnoj konferenciji Uneska 3. novembra glasa protiv prijema samoproglašenog Kosova u članstvo Unesko...U pismu, upućenom austrijskom kancelaru Verneru Fajmanu i šefu diplomatije Sebastijanu Kurcu, ističe se da Srbija zaslužuje...

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.