Srbi sa severa Kosmeta traže lokalne izbore

Izvor: Vesti-online.com, 05.Mar.2012, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi sa severa Kosmeta traže lokalne izbore

Predsednici četiri skupštine opštine sa severa Kosova razgovaraće u utorak sa predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić Dejanović i zatražiti od nje da raspiše i obezbedi održavanje lokalnih izbora u celoj Pokrajini.

Predsednici skupština opština iz Kosovske Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića pozvani su kod predsednice parlamenta sutra u 15 sati.

"Od predsednice parlamenta ćemo tražiti i da raspiše i obezbedi održavanje lokalnih izbora >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u naše četiri opštine, ali i u drugim delovima Kosova i Metohije, istovremeno sa parlamentarnim i predsedničkim izborima u Srbiji", rekao je predsednik SO Zvečan

Dobrosav Dobrić.

Prema njegovim rečima, suprotan stav bi značio odricanje od Ustava Srbije i odricanje od Kosova i Metohije, kao i priznavanje države Kosovo. Više srpskih zvaničnika kazalo je da će biti razmotreno pitanje održavanja lokalnih izbora na Kosovu zbog bezbednosnih razloga, ali i zato što njihovo održavanje nije u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN.

"Predsednicu parlamenta upoznaćemo sa rezultatima referenduma održanog 14. i 15. februara u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, odnećemo joj izveštaje o sprovedenom glasanju i ukazati da rezultati referenduma obavezuju kako nas, tako i Republiku Srbiju", rekao je Dobrić.

Na referendumu u februaru Srbi sa severa Kosova su, većinom od 97 odsto od ukupnog broja izašlih na glasanje, odbacili mogućnost uvođenja institucija Kosova na severu Kosova.

"Svaka druga aktivnost, dogovor i sporazumi koji vode ka uspostavljanju institucija nepriznate države Kosovo na području naših opština smatramo kao sprovođenje nasilja nad narodom", rekao je Dobrić.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.