Srbi sa Kosmeta traže zaštitu od UN

Izvor: Vesti-online.com, 11.Avg.2011, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi sa Kosmeta traže zaštitu od UN

Predsednici četiri opštine sa severa Kosmeta zatražili su od generalnog sekretara UN Ban Ki Muna da UN obezbede oko 10.000 kosovskih Srba na severu tog prostora od akcija Prištine.

U pismu upućenom Ban Ki Munu i predstavnicima međunarodne misije na Kosovu izražena je zabrinutost da će uskoro doći do primene sile o čemu, kako navode, svedoči informacija da će Kfor, Euleks i Kosovska policija sprovesti akcije koje će ugroziti bezbednost, stabilnost i život građana, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << a možda i bezbednost vojnika Kfora i pripadnika Euleksa.

Čelnici četiri opštine navode da strahuju zbog jučerašnje izjave komandanta Erharda Bilera o tome da će na severu Kosova rasporediti sve vojnike Kfora, Euleksa i albanske policajce.

"Tražimo od Vas da obavestite Savet Bezbednosti i Generalnu Skupštinu UN da bi se sprečila operacija koja bi mogla da ima katastrofalne posledice", piše u pismu Ban Ki Munu. Ukazuje se da su kosovski Srbi odlučni da "ostanu u svojoj zemlji Srbiji koja je članica UN".

Pismo u kojem od Ban Ki Muna traže da "spreči ileganu, brutalnu i neproporcijalnu upotrebu sile i vojnih akcija protiv civila" na severu Kosova, predsednici opština uputili su i čelnicima UNMIK-a, Euleksa, Kfora i regionalnom predstavniku UNMIK-a za Kosovsku Mitrovicu.

Predsednici Opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić - Krstimir Pantić, Dragiša Milović, Slaviša Ristić i Branko Ninić, u pismu su naveli da traže zaštitu jer srpski narod ne veruje NATO-u i Kforu.

Čelnici opština su u pismu ocenili da ambasadori zemalja Kvinte (SAD, Nemačka, Velika Britanija, Italija, Francuska) "samo zato što Srbi nisu i neće da priznaju privremene kosovske institucije, zloupotrebljavaju mandat Kfora i Euleksa i uznemiravaju i maltretiraju celokupno stanovništvo na severu pokrajine raspoređivanjem skoro 6.000 vojnika na taj prostor".

Oni u tom pismu podsećaju se da su januara upozorili da Priština primenjuje "rasističke, anti-srpske mere, kriminalizujući čitav srpski narod" da bi "opravdala ilegalne akcije Kfora i Euleksa".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.