Srbi sa KiM nezadovoljni predlogom

Izvor: B92, 19.Apr.2013, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi sa KiM nezadovoljni predlogom

Zvečan -- Predstavnici Srba sa severa Kosova rekli su da nisu zadovoljni predlogom sporazuma koji je parafiran u Briselu između predstavnika Beograda i Prištine.

Predstavnici Srba na Kosovu su dadali da nikada neće prihvatiti uspostavljanje kosovskih institucija na severu pokrajine i za ponedeljak u Kosovskoj Mitrovici najavili miting na kome će doneti odluku o formiranju Skupštine severnog Kosova.

Zamenik direktora vladine Kancelarije za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić izjavio je na konferenciji za novinare u Zvečanu koja je završena nešto posle 19 časova da nisu uspeli da dobiju tekst predloga sporazuma od predstavnika Vlade Srbije ali da su imali uvid u tekst koji su Albanci obelodanili.

Pantić je rekao da je na osnovu onoga što se vidi u sporazumu on apsolutno neprihvatljiv jer je predviđeno da policija i pravosuđe budu u okviru kosovskih zakona i da nema nikakve veze sa srpskim institucijama, što je ocenio kao definitivno povlačenje Srbije sa ovih prostora. "Mi ćemo se konsultovati sa našim građanima o daljim koracima i ukoliko je raspoloženje naših građana takvo, a siguran sam da jeste mi ćemo nastaviti borbu i nećemo dozvoliti da se ni ovi kao ni svi prethodni sporazumi sprovedu na terenu," rekao je Pantić.

On je pozvao građane da ostanu mirni i budu uz lokalne samouprave, ne podležu emocijama i ostanu hrabri kao što su bili u proteklih 14 godina, a predsednika Vlade Srbije Ivicu Dačića da poseti pokrajinu i objasni građanima šta je potpisano u Briselu.

"Ostajemo pri stavu da nećemo dozvoliti sprovođenje dogovora. U ponedeljak će u podne u Kosovskoj Mitrovici biti održan veliki narodni miting, sabor srpskog naroda, na kojem ćemo doneti odluku o formiranju Skupštine severnog Kosova", rekao je Pantić.

On je pozvao građane da uzmu učešća na mingu i, kako je rekao, pokažu rešenost da ovaj deo Republike Srbije ostane što je i uvek bio, nešto što pripada nama i što nam niko ne može oteti.

Načelnik kosovskomitrovičkog Okruga Radenko Nedeljković oštro je kritikovao predlog sporazuma ističući da je prekršen Ustav i da će neko morati jednog dana "da položi račune i kaže koga je naterao i zbog čega je prekršen najviš dravni pravni akt".

“Trebalo je da promenite Ustav pa da potpisujete ovakav sramni sporazum. Ovo se nikada u istoriji srpskog naroda nije desilo. Ukinuli ste mir srpskom narodu. Ovo je bio trenutak da se vrati dostojanstvo Srbiji i srpskom narodu,” rekao je Nedeljković.

On je izrazio nadu da narodni poslanici Skupštine Srbije i članovi Vlade Srbije neće prihvatiti predlog sporazuma koji je danas parafiran u Briselu.

“Ko to vrši asimilaciju Srba na Kosovu i Metohiji, sramno. Ono što nije mogao da odradi Kfor, Euleks, međunarodne organizacije, Priština, nažalost to radi vlast u Beogradu. Neće moći tako, nije Kosovo i Metohija ničija prćija i ničija banovina to je mit srpskog naroda kojeg pozivam da podigne glas protiv sramne odluke koja je danas parafirana,” rekao je Nedeljković.

On je dodao da se Zajednica srpskih opština pretvorila u nevladinu organizaciju uputivši poziv državnom vrhu i članovima pregovaračkog tima da dođu na sever Kosova i saopšte građanima šta su potpiusali i zbog čega su to morali da urade.

Narodni poslanik u Skupštini Srbije Bojan Jakovljević (SNS) izjavio je na konferenciji za novinare da ako je tačno ono što su u vezi sa sporazumom u Briselu objavili prištinski mediji onda su Srbi tim potpisom, suštinski, izgubili slobodu koju su branili 14 godina.

"Nastavićemo sa odbranom slobode, mi izbora nemamo, u pitanju su naši životi, naše kuće, tamo gde nema srpskih institucija nema ni Srba i ako se ovo sprovede u delo ta sudbina očekuje i Srbe na severu Kosova", rekao je Jakovljević.

On je dodao da ako je tačno ono što prištinski mediji javljaju u vezi sa sporazumom onda bi država trebalo da raspiše referendum i da se građani Srbije izjasne da li su za ulazak u EU ili očuvanje Kosova i Metohije.

Na konferenciji za novinare u Zvečanu bili su prisutni svi predsednici opština i skupština opština sa severa Kosova i direktor Zdrastvenog centra u Kosovskoj Mitrovici dr Milan Ivanović.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.