Srbi protestuju u Kosovskoj Mitrovici

Izvor: Vostok.rs, 30.Jan.2013, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi protestuju u Kosovskoj Mitrovici

30.01.2013. -

U severnom delu Kosovske Mitrovice u toku je miting koji organizuju predsednici lokalnih samouprava sa severa Kosova i Metohije, sa ciljem da se pošalje poruka da Srbi ne prihvataju integraciju u nezavisno Kosovo.

Na mitingu, koji je počeo nešto posle 12 časova, na trgu Šumadija, okupilo se oko 5.000 građana iz četiri opštine sa severa Kosova. Skupu prisustvuju i predsednici opština i skupština >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << opština Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok.

Miting je organizovan pod sloganom "Stop briselskim obmanama i prevarama". Građani nose transparente "Stop briselskim obmanama i prevarama", "Poštujte Ustav Republike Srbije i Rezoluciju 1244", "Kosmeta se odriču samo izdajnici", "Nećemo državu Kosovo", "Nećemo kosovske institucije", "Ne damo sudove Srbije".

Obraćajući se građanima predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić rekao je da se već 13 godina sa trga Šumadija u Kosovskoj Mitrovici upućuju poruke javnosti da je Kosovo deo Srbije, a mi njeni državljani.

"Tu poruku ćemo i danas preneti, ali u ime istine prenosimo i poruku našoj vlasti u Beogradu da su briselski sporazumi haška presuda srpskom narodu na Kosovu i Metohiji gde se silom želi naša integracija u nezavisno Kosovo", rekao je Ristić.

On je ukazao da Srbi sa Kosova ne mogu prihvatiti da budu cena dobijanja datuma početka pregovora sa EU.

"Za nas ne postoji nezavisno Kosovo. To je država u pokušaju. Moramo ostati jedinstveni i da radimo na tome da ne prihvatimo integraciju u nezavisno Kosovo", poručio je Ristić.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je da volja, moral, jedinstvo i spremnost na sopstvenu žrtvu za očuvanje Kosova i Metohije nikada nije bilo veće.

"Neprijateljima srpskog naroda poručujemo da se nećemo predati i dozvoliti da nam otmu Kosovo. Ne branimo samo sever, već čitav prostor Kosova i Metohije", rekao je Pantić, ističući da će Srbi sa severa Kosova učiniti sve radi opstanka njihove braće južno od Ibra.

Pantić je pozvao Vladu Srbije da ne primi zamenika kosovskog premijera i ministra za lokalnu samoupravu Slobodana Petrovića na razgovor, jer će ubuduiće moći samo sa njim da razgovaraju.

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.