Srbi ponovo rade u kosovskoj carini

Izvor: medio.rs, 10.Apr.2015, 22:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi ponovo rade u kosovskoj carini

- Na osnovu Briselskog sporazuma i dijaloga koji se vodi i na osnovu strategije vlade za reintegraciju službenika mi smo formirali radnu grupu koja je odradila verifikaciju i proveru ovih službenika - rekao je direktor carine Ljuljzim Rafuna

U kosovsku carinu danas se vratilo 20 Srba koji su napustili posao kada je 2008. godine Kosovo proglasilo nezavisnost. Oni su potpisali ugovore a uskoro će to uraditi još četvorica njihovih kolega, rekao je direktor carine Ljuljzim >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << Rafuna, prenose prištinski mediji.

– Na osnovu Briselskog sporazuma i dijaloga koji se vodi i na osnovu strategije vlade za reintegraciju službenika mi smo formirali radnu grupu koja je odradila verifikaciju i proveru ovih službenika – dodao je on.

Rafuna je objasnio da je “proveru izvršila i policija, sud i tužilaštvo i na osnovu tih provera doneta je preporuka da se ovi službenici vrate na posao”, preneo je RTK dva.

Ministarka za dijalog Beograda i Prištine Edita Tahiri naglašava da je Briselski dijalog omogućio povratak carinika na posao. Ona je istakla i da su “razgovori u Briselu stvorili klimu i preduslove za direktne razgovore Vlade Kosova i Srba na severu Kosova“

Foto: wikimedia.org/Sh1956vlpo

– Želim da ohrabrim sve građane srpske nacionalnosti koji žive na severu Kosova, a koji su svojevoljno napustili radna mesta u kosovskim institucijama da se, ukoliko su spremni, vrate na posao – navela je ona.

Prema njenim rečima, u narednom periodu bi trebalo da se razgovara o povratku Srba u Poresku upravu i ostvarivanju prava građana sa severa na kosovsku penziju. Dijalog koji se kroz tribine, radionice i okrugle stolove vodio u Severnoj Mitrovici između Srba i predstavnika kosovskih institucija podržala je norveška ambasada.

Foto: Tanjug/Boki

Ambasador Norveške Jan Bratu napominje da je važno da se pokaže svim građanima da su kosovske institucije otvorene sve.

– Bilo je onih koji su govorili da su kosovske institucije zatvorene i da nisu otvorene za nevećinske zajednice – rekao je Bartu i dodao da je “današnje potpisivanje ugovora još jedan primer da to nije tačno”.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na medio.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U kosovsku carinu se vratilo 20 Srba

Izvor: Vesti-online.com, 10.Apr.2015

U kosovsku Carinu u petak se vratilo 20 Srba koji su napustili posao kada je 2008. godine Kosovo proglasilo nezavisnost...Oni su potpisali ugovore a uskoro će to uraditi još četvorica njihovih kolega, rekao je direktor carine Ljuljzim Rafuna, prenose prištinski mediji...- Na osnovu Briselskog sporazuma...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.