Srbi na barikadama, sever Kosmeta odsečen od Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jul.2011, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi na barikadama, sever Kosmeta odsečen od Srbije

KOSOVSKA MITROVICA -

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borko Stefanović i komandant Kfora Erhar Biler već sat i po vremena razgovaraju u Rudaru o rešavanju krize na severu Kosova.

Srbi se i u 17 sati nalaze na barikadama, ali prve redove sada zauzimaju predsednici opština sa severa Kosova i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, a pored barikada su i ministar za Kosovo i Metohiju Goran >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Bogdanović i državni sekretar Oliver Ivanović.

Okupljeni Srbi, kojih ima preko 1000, pevaju pesme o Kosovu.

Snage Kfora su 13, 40 zatražile od Srba na barikadama da te barikade uklone ili će to učiniti vojnici kfora silom u roku od dva sata.

U međuvremenu su do barikada u Rudaru došli i komandant Kfora Biler, Stefanović i Bogdanović, a razgovori o rešavanju te krize su počeli oko 15,30.

Biler je pred razgovore isticao da je njegova obaveza da ukloni barikade i omogući slobodu kretanja, a Stefanović je odgovorio da niko ne može da ubedi Srbe da sklone barikade.

On je, takođe, dodao da Srbija stoji iza odluka svojih građana, izuzev ako se radi o sili.

U Rudaru su se danas oko 14,15 čuli pucnji tokom razgovora komandanta Kfora Erharda Bilera sa Srbima koji su blokirali put ka Jarinju, a desetak minuta kasnije na to mesto stigli su predstavnici Vlade Srbije, Borko Stefanović i Goran Bogdanović. Vojnici Kfora zatvorili su danas za saobraćaj, posle administrativnog prelaza Jarinje, i prelaz Brnjak, čime je sever Kosova odsečen od centralne Srbije.

U blizini Rudara oko 14 sati čula se rafalna paljba, vojnici američkog i slovenačkog KFOR, koji se nalaze ispred barikada polegali su na put, ali pucnjava je ubrzo prestala, prenosi KIM radio.

Srbi okupljeni u ovom mestu su objasnili da pucnjava nije došla sa srpske strane, a kako javlja novinar KIM radija paljba se čula iz pravca južnog dela Mitrovice.

Situacija se nakon desetak minuta smirila.

Sever Kosova odsečen od Srbije

Vojnici Kfora zatvorili su danas za saobraćaj, posle administrativnog prelaza Jarinje, i prelaz Brnjak, čime je sever Kosova odsečen od centralne Srbije.

Vojnici Kfora, koji zajedno sa Kosovskom policijom i tzv. kosovskim carinicima kontrolišu prelaz Brnjak, na magistralnom pravcu Kosovska Mitrovica-Ribariće, zatvorili su prelaz pošto su na put postavili rampe i bodljikavu žicu.

Na ovom prelazu koji se nalazi na krajnjem severu Kosova niko nije mogao da precizira kada će Brnjak opet biti u funkciji.

U blizini prelaza nema vozila koja čekaju na prelazak administrativne linije.

Vojnici Kfora danas su u 14.30 zatvorili za saobraćaj administrativni prelaz Jarinje, koji se nalazi na magistralnom pravcu Kosovska Mitrovica-Raška.

Američki vojnici iz sastava Kfora koji od juče kontrolišu taj prelaz postavili su na put bodljikavu žicu, ježeve i rampe, javlja izveštač Tanjuga.

Srbi sede na putu, onemogućili prolaz vozilima Kfora

Srbi iz Zvečana i Kosovske Mitrovice, koji se već četvrti dan nalaze na barikadi postavljenoj u mestu Rudare, danas su i sami seli na put i sprečili 15 oklopnih vozila nemačkog kontigenta Kfora da iz Leposavića odu u Prištinu.

Nemački kontigent se vratio u Leposavić.

Za opštine Zvečan i Kosovska Mitrovica formiran je krizni štab, koji će kasnije u toku dana proceniti novonastalu situaciju na severu Kosova.

Na magistralnom putu Kosovska Mitrovica - Leposavić - Raška na nekoliko lokacija se nalaze barikade koje su postavili Srbi, od kojih je najveća u mestu Rudare.

Ta barikada je sačinjena od teške mehanizacije a na sam put su istovareni šljunak i drva.

Putnička vozila se propuštaju, ali je blokiran prolaz vozilima Kfora i kosovske policije.

Kfor: Uklanjanje barikada milom ili silom

Jedinice Kfora u oklopnim vozilima došle su oko 13.40 sati do srpskih barikada u Rudaru, u opštini Zvečan i lokalnim Srbima naložili da uklone barikadu sa puta ka prelazu Brnjak u roku od dva sata ili će to Kfor učiniti silom.

Meštani, koje predvodi predsednik Skupštine opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić, odgovorili su na zahtev tako što su posedali na put, ispred barikada.

Kako javlja izveštač Tanjuga, ovaj put u blokadi drži stotinjak Srba koji ističu da će tu ostati dok se ne postigne dogovor o vraćanju administrativnih prelaza na stanje pre intervencije kosovskih specijalaca.

Jedinice Kfora koje su stigle do Rudara čine slovenački i američki vojnici.

Srbi blokirali konvoj američkih vojnika

Nekoliko stotina Srba blokiralo je oko 13.30 časova kod Leposavića konvoj američkih vojnika na putu od Jarinja ka Kosovskoj Mitrovici.

Srbi su isterali kamione i mehanizaciju i posedali na put i time sprečili američke vojnike da idu ka Kosovskoj Mitrovici.

Radi se o vojnicima koji su poslednjih nekoliko dana raspoređeni u bazi Kfora kod Jarinja.

U jednom trenutku među Srbima na barikadi bili su i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef pregovaračkog tima Beograda Borko Stefanović.

Bogdanović i Stefanović su zamolili Srbe da budu mirni, dostojanstveni i da ne izazivaju incidente.

Američki vojnici su se povukli u bazu Kfora kod Jarinja.

Kfor odlučan da održi mir na Kosovu

Kfor je danas saopštio da je odlučan u nameri da na Kosovu održi mirno i sigurno okruženje i obezbedi slobodu kretanja za sve ljude širom pokrajine.

Situacija na prelazima na severu Kosova tokom noći i jutros je bila mirna, ali nije ni bezbedna ni stabilna, ocenjeno je iz Kfora.

U skladu sa tim, ovi prelazi su i dalje zatvoreni i pod kontrolom Kfora a putnički automobili mogu preći administrativnu liniju na sopstvenu odgovornost.

Međutim, Kfor će proveravati putnike i vršiti pretrese u cilju oduzimanja naoružanja i druge zabranjene robe, stoji u saopštenju i dodaje da kamionima nije dozvoljen ulazak.

Na Brnjaku zaustavljena roba iz Srbije

Odluka kosovske Vlade o uvođenju zabrane na uvoz srpske robe na Kosovo počela je danas da se primenjuje i na adminstrativnom prelazu Brnjak, kod Zubinog Potoka.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić potvrdio Tanjugu da su Kfor i takozvani kosovski carinici na administrativnom prelazu Brnjak počeli da primenjuju odluku kosovske vlade o zabrano ulaska robe iz Srbije.

Ristić je izrazio zabrinutost zbog novonastale situacije i naglasio da sve to može prouzrokovati nestanak hrane lekova i osnovnih životnih namirnica kojima se sever Kosova snabdeva.

Na ovom prelazu ulazak putničkih automobila i autobusa kontorlištu pripadnici kosovske policijske službe, ali kontrolu vozila koji prevoze robu iz Srbije vrše kosovski carinici.

Kosovski carinici jutros na ovom adminstrativnom prelazu nisu dozvolili ulaz kombi vozilu koje je prevozilo robu iz Srbije.

Na Brnjaku se pored pripadnika kosovske policije i kosovskih carinika nalazi i Kfor.

Stefanović: Pre nastavka dijaloga povratak na staro

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović izjavio je danas da je neophodno razgovarati sa Prištinom o rešavanju problema na Kosovu, ali da se pre nastavka dijaloga situacija na severu pokrajine mora vratiti u pređašnje stanje.

"Taj jednostrani pokušaj Prištine da promeni situaciju ovde je upravo motivisan time da prejudicira ishod razgovora. Dakle oni su hteli da ovde bude kosovska carina i da onda kažu: hajde sad da se dogovorimo oko svega. Mislim da je to nemoguće i da u ovom trenutku imamo dva zadatka: jedan je da rešimo ovu krizu, da građani ostanu mirni, i drugi, kada to ostvarimo, da se vratimo u sve moguće dogovore da bi napravili neko trajno rešenje", izjavio je Stefanović agenciji Tanjug.

Stefanović je istakao da će, zajedno sa ministrom za Kosovo i Metohiju Goranom Bogdanovićem, nastaviti da u kontaktu sa predstavnicima međunarodnih misija traga za rešenjem krize na severu pokrajine.

On je izrazio nadu da će komandant Kfora Erhard Biler, koji je proteklih dana posredovao između Beograda i Prištine, danas na razgovore doći sa nekim novim predlozima.

Prema njegovim rečima, Beograd, pre svega, zahteva od međunarodne zajednice da se ne stavlja u funkciju vlade u Prištini i da ne sprovodi njene planove, već da pomogne da se očuva mir i reši kriza.

"Važno je da sačuvamo smirenost, da nema nikakvog nasilja, i za sada se građani u tom smislu ponašaju kako treba, preduzimaju aktivnosti koje su koordinirane na nivou predsednika opština, dakle postoje krizni štabovi u kojima aktivno učestvujemo i pokušavamo da sačuvamo mir i stabilnost, a država Srbija će da podrži sve te aktivnosti i staće uz svoj narod", rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, kriza na severu pokrajine bi već bila rešena da nije bilo paljenja administrativnog prelaza Jarinje, a država Srbija će naći način da utvrdi ko je odgovoran za taj incident.

Bogdanović: Samo kroz razgovore do rešenja

Ministar za Kosovu i Metohiju Goran Bogdanović upozorio je danas na mogućnost da narasle tenzije na severu Kosova prerastu u ozbiljan sukob i ukazao da se mora pregovarati.

"Očekujemo da će danas doći do novog sastanka sa komandantom Kfora generalom Erhardom Bilerom, i da ćemo rešiti ovakvu situaciju dogovorom. Nikome nije u interesu da ne dođe do dogovora, jer trenutne tenzije prete da prerastu u ozbiljan sukob", kazao je Bogdanović Tanjugu.

On je podvukao da je teško kontrolisati situacije kao što je ova, zbog čega predstavnici Vlade Srbije traže da dođe do dogovora i rešenja.

Bogdanović je ukazao da treba nastaviti razgovore sa Kforom kako bi došlo do rešenja.

On je izrazio razumevanje za zahteve pojedinih da se pregovori prekinu, ali je dodao da ne vidi drugi način na koji bi se rešilo aktuelno stanje osim razgovorima.

Protekla noć na severu Kosova protekla je mirno i nije bilo incidenata, a Srbi su je proveli na barikadama, koje su postavljene na nekoliko lokacija na putevima koji vode prema administrativnim prelazima na krajnjem severu Kosova.

Administrativne prelaze Jarinje i Brnjak na severu Kosova od sinoć kontroliše Kfor.

Tači: O granicama nećemo pregovarati ni sa kim

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je danas da je kosovska vlada, uz pomoć međunarodnih partnera, uspela da spreči šverc na čitavoj teritoriji Kosova.

"Po prvi put u 12 godina smo postigli da odlukom Vlade Kosova, uz podršku NATO, potpuno blokiramo šverc", rekao je Tači na sednici kosovske vlade, na kojoj je akcenat stavio na zbivanja na severu Kosova.

Tači je rekao da je na severu, na dva punkta, šverc robe u potpunosti blokiran.

"Sve granice Kosova čuva i štiti misija za vladavinu prava na Kosovu i NATO", rekao je Tači, dodajući da je stav Srba na Kosovu za njega nezakonit.

"Nećemo da pregovaramo kako bi ugrozili bezbednost i teritorijalni integritet Kosova", rekao je Tači i pozvao Euleks da pomogne kosovskim vlastima u uspostavljanju reda i zakona.

Tači je kazao da će sa vlastima Beograda biti nastavljen dijalog "o dobrosusedskim odnosima, po programu EU I uz pomoć SAD".

On je kazao da srpski zvaničnici na severu Kosova borave “ilegalno I da su direktno odgovorni” za nasilje na Kosovu.

Ukinuta zabrana rada kafića i prodavnica posle 15 sati

Veće opštine Kosovska Mitrovica ukinulo je jutros zabranu rada trgovinskim i ugostiteljskim objektima posle podne i uveče.

U protekla dva dana, zbog situacije nastale pokušajem specijalne jedinice kosovske policije da preuzme dva administrativna prelaza na severu Kosova - Jarinje i Brnjak, bio je ograničen rad trgovinskim, zanatskim i ugostiteljskim radnjama do 15 sati.

Najnovijom odlukom opštinskog Veća sve radnje i restorani u Kosovskoj Mitrovici moći će da posluju od 7-24 sata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.