Srbi na KiM proslavljaju Vaskrs

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Apr.2017, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi na KiM proslavljaju Vaskrs

Srbi na Kosovu i Metohiji proslavljaju Vaskrs uz pojačane mere bezbednosti nakon što je otkriveno nekoliko pojedinaca i grupa koji su imali nameru da destabilizuju situaciju.

Vaskrsenje Hristovo svečano je proslavljeno na Kosovu i Metohiji liturgijama u Gračanici, Visokim Dečanima, hramu Sv. Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici i drugim manastirima Eparhije raško-prizrenske.

U blizini manastira bilo je pojačano prisustvo pripadnika Kosovske policije, incidenata nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bilo.

Svečanom ponoćnom litijom oko hrama Sv. Dimitrija, prazničnim pesmama i crkvenim zvonima u Kosovskoj Mitrovici obeležen je početak praznovanja Vaskrsenja Hristovog.

Praznično jutrenje i liturgiju u manastiru Gračanica služio je Episkop raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom eparhije i sestrinstvom manastira.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sa saradnicima prisustvovao je svečanoj Uskršnjoj svetkovini na brdu Glavičica nadomak Gnjilana.

Đurić sa KiM čestitao Vaskrs: Svi Srbi jedna porodica

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić čestitao je sa Glavičice nadomak Gnjilana Vaskrs svim vernicima koji slave danas i poručio da su Srbi, ma gde živeli, jedna porodica.

Đurić je kazao da je danas veliki praznik i prilika da odavde sa KiM, postojbine kneza Lazara, celoj Srbiji i svom srpstvu pošalje poruku da su Srbi, ma gde živeli jedna porodica koja deli jednu sudbinu, koja ima iste ciljeve, iste strepnje i iste izazove sa kojima se suočava.

"Naš narod ovde na KiM nosi jedno teško breme zato su i oči celog našeg naroda, cele naše zemlje uprte odve na KiM", poručio je Đurić okupljenim Srbima na brdu Glavičica nadomak Gnjilana gde se danas održava Etno-fest.

"Ja sam došao da vam prenesem poruku ljubavi i solidarnosti svih naših sunarodnika i sugrađana od Subotice, Beograda, Sombora, Novog Sada… svakog našeg mesta gde god da živi naš narod i gde god da se danas obeležava Uskrs, svima su misli sa našim ljudima koji žive ovde na KiM", istakao je on.

Đurić je istakao da se na ovom mestu čuva i baštini srpska tradicija, jezik, nošnja koja je obišla ceo svet i donele glas jednom malom, ali ponosnom narodu koji je izdržao pred svim naletima istorije, pred svim pokušajima da bude pokoren i istrebljen.

Na brdu Glavičica pokraj temelja crkve Hrista Spasa okupio se danas veliki broj Srba iz Kosovskog pomoravlja.

Okupljene je pozdravio predsednik opštine Parteš Dragan Nikolić.

Na skupu su bili prisutni i srpski ministar u kosovskoj Vladi Dalibor Jevtić, gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić i drugi.

Skup je obezbeđivala Kosovska policija.

Vaskrs su pravoslavnim i katoličkim vernicima, uz poruke mira, čestitali srpski politički predstavnici i predstavnici kosovskih institucija.

U pravoslavnim crkvama i hramovima na Kosovu i Metohiji čitana je poslanica srpskog patrijarha Irineja.

Na Kosovu je u petak uveče policija počela da primenjuje poseban operativni plan. Povećali su mere bezbednosti, što je podrazumevalo i više policajaca u blizini manastira.

Prekinuti su godišnji odmori svim policajcima i oni umesto 8 rade 12 sati dnevno.

Zbog poziva na terorističke akcije, u petak je jedna osoba uhapšena u Peći. Kosovski Savet za bezbednost, istog dana, potvrdio je da je otkriveno nekoliko pojedinaca i grupa koji su imali nameru da destabilizuju Kosovo.

Vaskrs u Pomoravlju: Crvena jaja kraj moštiju kneza Lazara

Obeležavanje Uskrsa pravoslavni vernici Pomoravlja, Resave i Levča, počeli su jutros okupljanjima velikog broja vernika u portama crkava, manastira i manastirskim hramovima u kojima su mesni sveštenici služili vaskršnju liturgiju, uz crkvene horove, i čitali poslanicu patrijarha srpskog Irineja.

Posebno svečano bilo je u crkvama srednjovekovnih manastira: Ravanice, Kalenića, Manasije, Jošanice, Miljkova i drugih manastira ovog dela Srbije, u kojima, se po tradiciji, okupio veliki broj vernika.

Oni su u hramovima, kraj ikone Hrista ostavljali oslikana jaja, u Ravanici crvena jaja pored moštiju kneza Lazara, a u Manasiji pored groba despota Stefana Lazarevića, zadužbinara i ktitora ovih srednjovekovnih manastirskih zdanja.

Popodne vladika šumadijski Jovan će u Sabornoj crkvi "Svetih apostola Petra i Pavla" u Jagodini služiti Pashalno večernje (večernju molitvu), a posle će u crkvenoj porti, po tradiciji, proglasiti najlepše oslikano uskršnje jaje, koje su oslikavala deca osnovnih škola ovog grada pod nadzorom i u organizaciji veroučitelja.

U selu Ribaru, na levoj obali Velike Morave, oko šet kilometar od Jagodine, u mesnoj crkvi organizovano je takmičenje u tucanju uskršnjih jaja 5. "Tucijada 2017". U takmičenju je ucestovao 40 takmičara, među kojima i oni najmlađi, koje su bake, deke i mame dovele za ruku, a osim najjače jaje, nagradu je dobilo i najlepše oslikano. Sponzori su u ovoj crkvi jutros vernicima poklonili 350 ofarbanih jaja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbi na KiM proslavljaju Vaskrs uz pojačane mere bezbednosti

Izvor: BKTV News, 16.Apr.2017

Srbi na Kosovu i Metohiji proslavljaju Vaskrs uz pojačane mere bezbednosti nakon što je otkriveno nekoliko pojedinaca i grupa koji su imali nameru da destabilizuju situaciju. ..Vaskrsenje Hristovo svečano je proslavljeno na Kosovu i Metohiji liturgijama u Gračanici, Visokim Dečanima, hramu Sv. Dimitrija...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.