Srbi dežuraju na barikadama

Izvor: RTS, 29.Sep.2011, 09:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi dežuraju na barikadama

Meštani sa severa Kosova dežuraju na barikadama na svim putevima. Dodatno ojačane barikade na glavnom mostu preko Ibra. Kfor pojačao prisustvo u južnom delu Kosovske Mitrovice, kao i u Bošnjačkoj mahali u severnom delu grada.

12.55 - Građani opštine Leposavić, koje je Kfor privodio pre sukoba kod Jarinja, najavljuju da će podneti tužbu protiv međunarodnih snaga.

11.13 - KPS priveo jednu osobu zbog sumnje da je učestvovala u incidentu u kome >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su povređena trojica Albanaca, rekao portparol kosovske policije Besim Hoti.

09.35 - Kfor saopštio da u incidentu na severu Kosova, pre dva dana, nije koristio nesrazmernu silu.

Situacija na severu Kosmeta je mirna. Srbi danonoćno dežuraju na svim barikadama na severu Pokrajine. Oni su sinoć u Kosovskoj Mitrovici dodatno ojačali barikade na mostu preko Ibra, koji Mitrovicu deli na severni i južni deo. Na drugoj strani mosta pojačano je prisustvo vojnika Kfora, kao i u naselju Bošnjačka mahala u severnom delu grada.

Komandant Kfora general Erhard Drevs zabrinut je zbog najava kosovskog premijera Hašima Tačija o skorom upućivanju kosovskih sudija na sever Kosova, jer bi, kako smatra, to moglo dovesti do još većih nemira.

Drevs je ocenio da Srbi neće prihvatiti da kosovske sudije budu dovedene na sever Kosova, kao što je Tači najavio nakon susreta sa ministrom odbrane Austrije Norbertom Darabošom u utorak.

Komandant Kfora ističe da bi u tom slučaju moglo da dođe do većih nemira, prenosi bečki dnevnik Prese.

Drevs smatra da je nedavne nemire na Jarinju izazvala "mala grupa maskiranih nasilnika veoma spremna na nasilje".

Kfor ojačava bazu kod Jarinja, javlja reporter RTS-a. Vojnici su proširili i žicom ogradili prostor oko baze, tako da je pristup tom delu potpuno onemogućen.

Ekipa RTS-a zaustavljena je pri pokušaju da priđe Kforovoj bazi i to na 50 metara od administrativne linije sa strane centralne Srbije. 

Vojnici Kfora ogradili su i lokalno groblje u blizini baze, a deo naselja ka Kopaoniku nema telefon, zbog onesposobljavanja alternativnog puta koje izvodi Kfor pomoću teške mehanizacije.

U međuvremenu, građani opštine Leposavić, koje je Kfor privodio pre sukoba kod Jarinja, najavljuju da će podneti tužbu protiv međunarodnih snaga.

Sedmorica uhapšenih tvrde da nije bilo osnova za njihovo privođenje, a žalili su se i na tretman.

"Bili smo na barikadama kao građani i pripadnici Kfora su nas brutalno uhapsili i priveli. Uveli su nas u bazu i na naše pitanje o čemu se radi, oni su rekli da smo bili blizu baze. To su naša imanja i put koji koriste mnogi građani", objasnio je jedan od uhapšenih Vladimir Lešević na konferenciji za štampu u Leposaviću.

Lešević je istakao da su uhapšene vojnici Kfora držali na "skučenom prostoru okruženom bodljikavom žicom".

Srbi su juče održali protest u mestu Zupče u opštini Zubin Potok, sa koga su poručili da se na severu Kosova osećaju "svoji na svome" i da "ne može biti drugačije".

Predstavnici četiri opštine sa severa Kosova razgovarali su sinoć, na redovnom sastanku, sa predstavnicima Kfora, od kojih su tražili pokretanje istrage o incidentu na Jarinju.

Srbija traži istragu

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da je neprihvatljivo da Kfor nakon nereda u utorak, u kojima su vojnici te misije pucali na stanovništvo, izbegava da razgovara sa srpskim vlastima.

Bogdanović je sinoć u izjavi Tanjugu rekao da je još dan ranije tražen sastanak za komandantom Kfora Erhardom Drevsom, kao i da je taj poziv i dalje otvoren. Ministar je ponovio da Srbija zahteva istragu o stvarnim dešavanjima na prelazu Jarinje.

"Koliko god u ovom trenutku postojalo nepoverenje u Euleks i Kfor mislim da je svima nama stalo do istine. A ta istina mora ići u pravcu suprotnom od onog da su građani pucali na Kfor. Svima je jasno ko je prvi pucao, da je korišćeno vatreno oružje, da su bacane šok-bombe. Kakva god danas saopštenja dolazila od Euleksa i Kfora, prava istina treba da odgovara svima", rekao je ministar za Kosovo.

Upitan ima li najava da će Kfor sprovesti nove akcije uklanjanja barikada, Bogdanović je odgovorio potvrdno, ali i naglasio da ni Euleks ni Kfor nemaju mandat da uklanjaju barikade.

Inače, istragu o dešavanjima na Jarinju zatražio je i predsednik Srbije Boris Tadić u razgovoru sa generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fog Rasmusenom.

Sukob na Jarinju dogodio se u utorak oko 13 časova kada su pripadnici Kfora otvorili vatru na Srbe koji su protestovali na alternativnom putu kod Jarinja.

Prethodno su vojnici Kfora, rano ujutru, blokirali drugi zaobilazni put, jedini koji povezuje sever Kosova sa Raškom, posle čega su Srbi opkolili blokadu Kfora.

Iako je Kfor najpre tvrdio da je koristio samo gumene metke, lekari su novinarima pokazali snimke na kojima se vidi prisustvo bojeve municije, odnosno metaka u telima povređenih.

Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Jakovljević rekao je da su svi ranjeni koji su primljeni u tu ustanovu povređeni bojevom municijom i pokazao zrno koje je izvađeno iz tela jednog od povređenih.
Pogledaj vesti o: Jarinje

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.