Srbi dežuraju na barikadama

Izvor: RTS, 30.Nov.2011, 09:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi dežuraju na barikadama

Građani dežuraju na barikadama na severu Kosova i Metohije. Škole i predškolske ustanove u Zubinom Potoku ne rade. Juče zabetonirana barikada u Dudinom kršu.

U Jagnjenici i na čitavom severu Kosova je mirno, a građani dežuraju na barikadama. Vojnici Kfora nalaze se na putu koji vodi ka Zvečanu, blokirani sa tri stranke barikadama od zemlje i šuta koje su Srbi juče postavili.

Sedam od 11 austrijskih vojnika, koji su u povređeni u sukobima u ponedeljak, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << biće danas specijalnim avionom prebačeni u Austriju, rekao je portparol austrijske vojske Mihael Bauer, prenosi bečki Kurir.

Dvojica austrijskih vojnika iz sastava Kfora su ozbiljno povređena, ali nisu u životnoj opasnosti, rekao je Bauer. Kako je precizirao, jedan vojnik ima šrapnel u nozi, dok drugi ima povrede disajnih organa.

Probijanjem puta koji zaobilazi vojnike Kfora i njihove mašine, meštani Ibarskog Kolašina uspeli su juče da uspostave vezu sa susednom opštinom Zvečan i dalje ka severnom delu Kosovske Mitrovice.

Načelnik školske uprave u Kosovskoj Mitrovici Predrag Stojčetović izjavio je Tanjugu da su ga direktori škola obavestili da škole i predškolske ustanove u Zubinom Potoku neće raditi, tako da nastavu ne pohađa više od 1.000 dece.

Stojčetović je rekao da određeni broj dece iz Zubinog Potoka koji pohađaju nastavu u Kosovskoj Mitrovici takođe nije došao u školu.

Sinoć je dodatno ojačana barikada u Dudinom kršu u opštini Zvečan, na magistralnom putu Kosovska Mitrovica–Leposavić, koju je pre nekoliko noći Kfor pokušao da ukloni. Barikada, visoka oko dva i po metra, sinoć je betonirana i na njoj je postavljena bodljikava žica.

Osim zemlje i kamenih stena, na toj barikadi koja se nalazi na mostu, Srbi su betonirali i armaturu, tako da je do Zvečana nemoguće doći iz južnog dela Mitrovice tim putnim pravcem.

Pre nekoliko noći, Kfor je pokušao da ukloni barikadu u Dudinom kršu, čemu se suprotstavio veliki broj Srba koji su iste večeri podigli još veće prepreke na putu.

Osim ove, na istom putnom pravcu, na par kilometara odatle, nalaze se i barikade u selu Rudare, ali je put tamo prohodan. Građani dežuraju i na ostalim barikadama na severu Kosova.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.