Službenici MSP na Kosovu i Metohiji

Izvor: RTS, 23.Sep.2016, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Službenici MSP na Kosovu i Metohiji

Posetom manastiru Banjska u opštini Zvečan na severu KiM, službenici Ministarstva spoljnjih poslova Srbije započeli su dvodnevnu posetu Kosovu i Metohiji.
Službenici MSP, koji koji će zauzimati značajne pozicije u diplomatsko-konzularnim predstavništvama širom sveta, u pokrajini borave u organizaciji Kancelarije za KiM sa zamenikom direktora Kancelarije Željko Jovićem.

"U ime Vlade Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ispred Kancelarije za KiM želim da izrazim zadovoljstvo što smo uspeli da nastavimo sa edukacijom državnih službenika, odnosno svih onih koji su zaposleni u srpskoj administraciji", rekao je Jović.
Jović je istakao da je proces opismenjavanja, učenja, stalne socijalizacije važan i u svakodnevnom životu, a da u situaciji kada se jedna država kao što je Srbija nalazi u jednom teškom stanju, stanju neprekidne borbe za svoja prava, prava svih Srba, veoma je važno da oni koji predstavljaju državu imaju dovoljno argumenata da brane svoju zemlju i narod.
"Ovi ljudi koji su profesionalne diplomate, službenici spoljnih poslova Republike Srbije i svako od njih narednih godina braniće interese Srbije u nekom od diplomatsko-konzularnih predstavništava širom sveta", rekao je Jović.
Rekao je da je njihov dolazak prilika da se upoznaju sa onim što Srbija ima na KiM.
"Srbija ovde ima mnogo toga, ovo je kolevka, ovi manastiri, ova kulturna baština koja je nepojmljiva a sa druge strane direktan živi kontakt sa ljudima koji žive na ovom prostoru", naveo je Jović.
"Dakle, neće biti u prilici da čitaju iz novina, da slušaju neke prepričane priče, ovo je prilika da naše drage i uvažene kolege svojim očima vide ono o čemu samo pričaju i da upravo time pojačaju svoju argumentaciju, da dobiju podstrek da više i jače brane svoj narod i interese srpskog naroda pre svega sa KiM", rekao je Jović.
Službenici MSP će obići Prizren, Gračanicu i Veliku Hoču, Prizrensku bogosloviju, manastire Visoki Dečani, Sv. Arhangeli, Gračanica, Pećka patrijaršija, Sabornu crkvu Sv. Đorđa i crkvu Bogorodice Ljeviške.
Jedan od njih je Aleksandar Janković, koji je ocenio da je za njih važna, ne samo poseta manastiru Banjska nego i ostalim delovima KiM, kako bi se bolje upoznali sa KiM istakavši da će im to mnogo značiti u budućem radu.
"Zaštita srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji je jedan od prioriteta našeg rada. To je veoma važno ne samo za nas i našu zemlju nego za čitavo čovečanstvo. Ono što je veoma važno u okviru ove posete je što ćemo imati prilike da se upoznamo sa najznačajnijim znamenitostima i kulturnom baštinom na KiM", rekao je Janković.
Među službenicima MSP je i Miloš Purković koji je u izjavi novinarima u porti Banjske rekao da je prvi put na KiM i da su mu zbog toga osećanja jako pomešana.
"Jednom rečju, jedno osećanje sreće i ponosa što sam ovde konačno, a sa druge strane osećaj tuge, jer iz prve ruke konačno vidim kako naš narod živi ovde iako je ovo tek početak putovanja za nas", rekao je Purković.
Poseta službenika MSP je prilika da se i srpske diplomate, koje će u narednom periodu aktivno učestvovati u radu međunarodnih organizacija, upoznaju sa prirodnim lepotama Kosova i Metohije, problemima srpske zajednice na KiM, sa duhovnom i kulturnom baštinom KiM, koje će promovisati i štititi na međunarodnoj sceni.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.