Sinod SPC podržao Srbe na barikadama

Izvor: Vesti-online.com, 02.Dec.2011, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sinod SPC podržao Srbe na barikadama

Srpska pravoslavna crkva (SPC) apelovala je danas na sve koji učestvuju u događajima na severu Kosova da ne dopuste da se ta "drama pretvori u tragediju".

U saopštenju Sinoda SPC zahteva se od Kfora da postupa u "duhu statusne neutralnosti i isključivo u službi očuvanja mira".

"Ujedno apelujemo na Kfor da odustane od nasilnog uklanjanja barikada u rejonu administrativnih prelaza, a pogotovu od primene sile prema civilnom srpskom stanovništvu", navodi se u saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << objavljenom na sajtu SPC.

Sinod poručuje Borisu Tadiću i Vladi Srbije da Crkva od njih očekuje i traži da ne napuste srpski narod Stare Srbije, kako je Kosmet vekovima nazivan sve do vremena Tita, "a radi himere koja se zove status zemlje kandidata za članstvo u EU".

Crkva smatra da Srbija i srpski narod kao celina, za odgovornu državnu vlast i političku elitu Srbije nemaju alternativu, a da sve drugo ima, pa čak i idealizovana i mitologizovana EU.

- Učlanjenje u EU jeste dobra želja i zamisao, opravdana geopolitičkim, ekonomskim i civilizacijskim razlozima, ali ako odricanje od Kosmeta, neposredno ili puzeće, predstavlja cenu kojom se mora platiti članstvo u tom savezu, već pogođenom najdubljom krizom i ugroženom pretnjom raspada, onda treba otvoreno i časno odustati od kandidature i potražiti druge modele za budućnost u multipolarnom svetu koji već jeste realnost, navodi se u saopštenju Sinoda.

Navodi se da Srbi koji žive na severu Kosova "ne treba da donose odluke bez uvažavanja legalne i demokratski izabrane centralne vlasti u Beogradu", kao i to da centralna vlast u Beogradu "ne bi smela da odlučuje ili da 'u hodu' menja svoju političku taktiku bez uvažavanja vitalnih potreba i stavova Srba centralnog Kosova i

čitavog područja Kosova i Metohije".

Za Srbe na čitavom području Kosova, navodi se u saopštenju, ovo pitanje "nije pitanje partijsko-političkih kalkulacija, nego, bukvalno pitanje biti il' ne biti".

"Našim vernicima, Srbima na severu Kosova, poručujemo da budu istrajni kao što su i do sada bili, ali i da budu mudri, nadahnuti hrišćanskim načelima i zaveštanjima svojih časnih predaka", navodi se u saopštenju Sinoda SPC.

Dodaje se da Srbi na severu Kosova "ne smeju dozvoliti da ih bilo ko isprovocira i da prihvate nasilje kao metod delanja".

"Njihovi protesti nisu, uostalom, izraz prkosa, obesti ili hira, nego upravo njihove odlučnosti da ne prihvate diktat sile i nasilno nametanje statusa", navodi se u saopštenju.

Sinod je poručio i da se protesti ne smeju izroditi u odbacivanje pregovora, dijaloga i napora da s emirnim putem uspostavi pređašnje stanje, narušeno "jednostranom akcijom Albanaca i delovanjem Kfora, koje nije saglasno sa dobijenim mandatom UN".

"U svojim dejstvima, oni ne treba da misle samo na sebe nego i na svoju braću i sestre koji, pod mnogo težim uslovima, žive u enklavama južno od Ibra, kao i na one mnogobrojne zemljake koji su prognani sa pradedovskih ognjišta, a o čijim 'ljudskim pravima', posebno o pravu na povratak i bezbedan život u zavičaju, niko više i ne govori", navodi se.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.