Sednica u Kosovskoj Mitrovici

Izvor: RTS, 11.Nov.2011, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sednica u Kosovskoj Mitrovici

Predstavnici sa severa Kosmeta traže da im se omogući prisustvo na sednici Skupštine o Kosovu, zaključak je sednice u Kosovskoj Mitrovici.

Odbornici četiri opštine sa severa Kosova zatražili su, na sednici u Kosovskoj Mitrovici, da se njihovim predstavnicima omogući prisustvo sednici Skupštine Srbije o Kosovu.

Misija Euleks je aktivno i neposredno angažovana u koordinisanju brze istrage na terenu o ubistvu jednog i ranjavanju dvojice Srba u naselju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Brđani u severnom delu Kosovske Mitrovice, a na razrešenju slučaja zajednički radi mešovita ekipa tužilaca, saopšteno je iz te misije.

"Sakupljanje dokaza biće nastavljeno danas, a na slučaju zajednički radi mešovita ekipa tužilaca", navodi se u saopštenju i dodaje da u "ovim okolnostima naročite osetljivosti Euleks sve ohrabruje da se uzdrže od bilo kakve nasilne reakcije, kako delima tako i rečima".

"Vladavina prava mora nadvladati tenzije" poručio je Euleks koji je ponovio da osuđuje napad.

Jedina tačka dnevnog reda sednice bila je pogoršana situacija na Kosovu i Metohiji. Svi zaključci, usvojeni su jednoglasno.

Predstavnici Srba sa severa traže da se preispita nastavak dijaloga sa Prištinom i da se ne primenjuju do sada postignuti dogovori. Odbornici poručuju da ne prihvataju kosovsku carinu i carinike.

"Tražimo da se preispita dalji nastavak dijaloga sa Prištinom i EU, sve dok se na Kosovu Srbi ubijaju i dok počinioci ubistava ne budu otkriveni i privedeni pravdi", navodi se u zaključcima.

Osvrćući se na uzroke krize, odbornici zaključuju da je ona nastala "zbog nasilnih akcija albanskih vlasti iz Prištine u julu i septembru i zbog pristrasne podrške koju im pružaju Kfor i Euleks prekoračujući svoje izborne mandate".

Kako se dodaje, umesto da se otklanjaju uzroci krize, akcije međunarodne zajednice uporno se usmeravaju na pokušaj otklanjanja posledica, a odgovornost prebacuje na srpsku stranu".

U zaključcima je zatraženo i da predstojeći i svi naredni izbori u Srbiji budu istovremeno raspisani i za teritoriju Kosova i Metohije.

Zaključke sa sednice, odbornioci će uputiti Vladi i Skupštini Srbije.

U međuvremenu, odbornici će uputiti pismo ministru Bogdanoviću i poslanicima republičkog parlamenta sa Kosova i Metohije sa zahtevom da ne glasaju za deklaraciju o Kosovu, jer je taj dokument, kako saznaju iz medija, protivan Ustavu Srbije.

Pismo će uputiti i predsedniku Rusije Vladimiru Putinu sa molbom da "pomogne opstanak srpskog naroda" na Kosovu.

Na sednici, koja je bila otvorena za javnost, učestvovali su predsednici opština Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić, Zvečan Dragiša Milović, Zubin Potok Slaviša Ristić, kao i načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković.

Umesto predsednika opštine Leposavić Branka Ninića na sednici je bio predstavnik opštine Radoš Mihajlović.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.