Sednica Odbora za Kosovo

Izvor: RTS, 18.Nov.2011, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sednica Odbora za Kosovo

Opozicija, ali i poslanici iz DS-a i URS-a sa Kosova oštro su kritikovali dogovore postignute u poslednjoj rundi dijaloga sa Prištinom. Srbi sa severa, koji ne prihvataju dogovore Beograda i Prištine, "nemaju pravo veta na odluke Vlade", rekao Borislav Stefanović.

Sednicu Odbora za Kosovo i Metohiju obeležile oštre kritike rezultata dijaloga sa Prištinom, koje su uputili predstavnici opozicije, ali i poslanici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vladajuće koalicije sa Kosova. Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović kaže da u Vladi postoji saglasnost o postignutim dogovorima.

Stefanović je rekao da su male šanse da se u ponedeljak postignu dogovori o administrativnim prelazima, ali da očekuje rešenje za fakultetske diplome i predstavljanje Prištine na regionalnim skupovima. 

"U ovom trenutku su male šanse da se postigne dogovor oko administrativnih prelaza, jer Priština insistira na neprihvatljivom", istakao je Stefanović i dodao da će kriza na severu pokrajine potrajati sve dok se ne reši pitanje Jarinja i Brnjaka.

Čelnicima opština sa severa Kosova, koji su rekli da ne prihvataju sporazume dogovorene sa Prištinom, Stefanović je rekao da oni nemaju mogućnost veta na odluke Vlade Srbije, da nisu odvojeni politički entitet unutar države i da će svi dogovori u Briselu biti sprovedeni.

"Vlada Srbije ima veliku podršku Srba na Kosovu i Metohiji, posebno južno od reke Ibar", rekao je Stefanović.

Stefanović kaže i da u Vladi postoji puna saglasnost po pitanju svih postignutih sporazuma, a da niko od opozicije nije uputio nikakav konkretan predlog, osim što je izrekao niz uvreda na njegov račun.

Predsednici četiri opštine sa severa Kosmeta rekli su da među Srbima na severu pokrajine postoji apsolutno jedinstvo i zatražili od Beograda "podršku za nastavak njihove borbe da opstanu na Kosovu", jer oni, kako kažu, sprovode politiku utemeljenu na Ustavu Srbije.

Dogovore postignute u poslednjoj rundi dijaloga kritikovali su i predstavnici opozicije, ali i vladajuće koalicije.

"Cilj je Evropa po svaku cenu i zbog nje treba uraditi sve, čak i žrtvovati deo svog naroda", rekao je Đoković i dodao da se Srbi na severu Kosova ne dele i da su jedine podele u Srbiji "na kosovskometohijske i kosovskoterazijske Srbe", rekao je poslanik DS-a sa Kosova Dragiša Đoković.

Poslanica URS-a Stojanka Petković, koja takođe živi na Kosovu, rekla je da bi integrisano upravljanje administrativnim prelazima značilo uspostavljanje kosovskih institucija.

Za radikale dogovori vode priznanju nezavisnosti Kosova, a Stefanovića pozivaju na odgovornost zbog "kršenja Ustava Srbije".

Poslanici SNS su tražili da se raspravlja o zaključcima zajedničke sednice opština sa severa pokrajine, navodeći da se ti zaključci slažu s politikom SNS-a o Kosovu.

Poslanik DSS-a sa Kosova Vladimir Milentijević optužio je Stefanovića i vlasti u Srbiji da su "prodali Kosovo za kandidaturu u Evropskoj uniji.

LDP traži od vladajuće koalicije da zakaže sednicu Skupštine Srbije o Kosovu, jer je "jasno da je politika vladajuće koalicije doživela potpuni kolaps". LDP upozorava da, ako nema većinske podrške za takvu politiku, mora se ići na izbore.

Poslanik DS Srđan Milivojević rekao je da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i da će učiniti sve da srpske institucije nastave da funkcionišu u Pokrajini.

"To da će DS prodati Kosovo zbog Evrope, već smo čuli kada je bilo reč o Šengenu, Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je Milivojević i poručio Srbima sa severa Kosova da ostanu jedinstveni, a opoziciji da ne zloupotrebljava tešku situaciju u političke svrhe.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.