Sedmoro ministara protiv predaje matičnih knjiga Kosovu

Izvor: Vesti-online.com, 17.Nov.2011, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedmoro ministara protiv predaje matičnih knjiga Kosovu

Uredbu o posebnom načinu odbrade podataka u matičnim knjigama za Kosovo i Metohiju podržalo je 14 ministara Vlade Srbije, dok sedmoro nije ni učestvovalo u izjašnjavanju, prenosi dnevni list "Danas".

Kako je za dnevnik navedeno u Vladi Srbije, imena tih sedam ministara ne mogu biti saopštena jer je to "službena tajna".

"Danas" je pre nekoliko dana pisao da glasanje o uredbi prošle nedelje nije prošlo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << na sednici Vlade, jer su neki ministri smatrali da uredba nije u skladu sa pojedinim zakonskim odredbama.

Vlada Srbije je u ponedeljak, međutim, na novoj sednici odlučila da kopije matičnih knjiga sa Kosova i Metohije preda pregovaračkom timu, a u sve detalje upućen je šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović, piše "Danas".

Stefanović je za taj list kazao da je Vlada Srbije za sada donela Uredbu o matičnim knjigama, dok će uredbe o katastru i slobodi kretanja biti usvojene u najkraćem roku.

Dogovori o tome su postignuti tokom razgovora beogradskog i prištinskog tima u Briselu, a sada, odlukama Vlade, treba da počnu da se sprovode.

"Dogovor o carinskom pečatu i pratećoj dokumentaciji, koja je statusno neutralna, već se sprovodi. Potrebno je još samo da se postigne sporazum u vezi sa prelazima Jarinje i Brnjak", rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, sporazum o prelazima biće u skladu sa Rezolucijom 1244 UN, "planom od šest tačaka" Ban Ki Muna i Ustavom Srbije.

"Dogovori sa Prištinom mogu se sprovesti samo podzakonskim aktima i nikakve ratifikacije neće biti, jer se ne radi o sporazumu dve nezavisne države", kazao je Stefanović.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.