Sedam mrtvih u lavini na Kosovu

Izvor: RTS, 12.Feb.2012, 00:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedam mrtvih u lavini na Kosovu

Sedam osoba poginulo kada se snežna lavina obrušila na kuće u selu Rastelici na Kosovu i Metohiji. Jedna devojčica je pronađena živa, a za pet osoba se još uvek traga. Lavina je srušila sedam kuća, a šest oštetila.

U snežnoj lavini u selu Restelnici kod Dragaša na jugu Kosmeta poginulo je sedam osoba. Jedna devojčica je nađena živa. Ekipe tragaju za preostalim ljudima, a veruje se da je još najmanje petoro zatrpano. Svi stradali su iz porodice Reka, kazali su RTS-u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << meštani Restelice.

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju zatražilo je od Euleksa i Kfora da hitno pomognu meštanima goranskog sela Restelica u kojem je 11 kuća zatrpano snežnom lavinom.

Ministar Goran Bogdanović je u stalnom kontaktu sa predstavnicima Euleksa i Kfora i lokalne samouprave opštine Gora, "kako bi se što pre i efikasnije pružila pomoć meštanima Restelice".

Ministarstvo će "u najkraćem mogućem roku uputiti svu neophodnu materijalnu i novčanu pomoć ugroženim meštanima" sela Restelica, u opštini Dragaš, navedeno je u saopštenju.

Lavina je srušila sedam kuća, a šest oštetila.

Policija je ranije saopštila da je lavina pokrila između 10 i 15 kuća od kojih su samo dve bile naseljene.

Lavina koja se obrušila na kuće visine je oko 10 metara, a prečnika 500 metara.

U Restelici je tokom dana padao sneg i duvao jak vetar koji je umnogome otežavao rad spasilačkih ekipa.

Na licu mesta su, pored pripadnika policije i građana i ekipe kosovskih bezbednosnih snaga, Kfora, vatrogasci i medicinske ekipe.

Kfor je danas zajedno sa lokalnom samoupravom angažovao mehanizaciju da pročisti zavejani put koji vodi prema Restelici.

U selima opštine Dragaš visina snega dostigla je 2,5 metara.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.